Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίδομα «βόμβα» για τους άνεργους: Σε περίπτωση που βρείτε δουλειά θα πάρετε...

Μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά σας

7 Ιανουαρίου 2023 13:25
Επίδομα «βόμβα» για τους άνεργους: Σε περίπτωση που βρείτε δουλειά θα πάρετε...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αρκετό ενδιαφέρον έχουν οι αλλαγές στα εργασιακά για την νέα χρονιά, ειδικά για τους εγγεγραμένους ανέργους της ΔΥΠΑ, οι οποίοι έχουν μια σημαντική ευκαιρία μπροστά τους, την ίδια στιγμή που υπάρχει ένα σωτήριο επίδομα στα ΑΤΜ.

Συγκεκριμένα, «διπλά» κερδισμένοι θα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που βρίσκουν δουλειά, καθώς θα αποκαθίστανται εργασιακά και θα λαμβάνουν μηνιαίως το μισθό τους κι επιπλέον θα λαμβάνουν το 50% του επιδόματος ανεργίας για όλο το διάστημα που υπολείπεται. Αντίθετα, χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα οι άνεργοι που αρνούνται θέσεις εργασίας.

Οι σχετικές διατάξεις τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 6867).

«Για πρώτη φορά δίνεται επίδομα εργασίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης και εξήγησε: «Εάν είσαι επιδοτούμενος άνεργος που παίρνει επίδομα ανεργίας και πιάσεις δουλειά, θα συνεχίσεις να παίρνεις το 50% του επιδόματος ανεργίας για όλο το διάστημα που υπολείπεται».

Όπως σημείωσε «ξεκινήσαμε από την 1η Ιανουαρίου του 2023, την υλοποίηση του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά», το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του πρώην ΟΑΕΔ και νυν Δ.ΥΠ.Α».

Η επιβράβευση της εργασίας και... η τιμωρία

Μιλώντας με παραδείγματα για το «επίδομα εργασίας» ανέφερε:

«Εάν έχω 12 μήνες επιδοτούμενης ανεργίας και τον τρίτο μήνα πιάνω δουλειά, θα συνεχίσω να παίρνω για άλλους εννιά μήνες το 50% του επιδόματος ανεργίας»

Όπως εκτίμησε «είναι επιβράβευση και κίνητρο για την ταχύτερη δυνατή επανένταξη στην αγορά εργασίας».

Όπως προειδοποίησε « την τρίτη φορά που θα αρνηθεί ένας άνεργος κατάλληλη θέση εργασίας, δηλαδή θέση που είναι ειδικότητας που ο άνεργος έχει δηλώσει ότι ψάχνει και είναι κοντά στον τόπο διαμονής του, διαγράφεται από το μητρώο ανέργων»

Επιπλέον ενημέρωσε πως δίνονται «300 ευρώ μπόνους σε μακροχρόνια ανέργους – πάνω από πέντε χρόνια- οι οποίοι θα ρθουν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα κάνουν ένα ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για να δούμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να βρουν δουλειά ή να κάνουν κατάρτιση ή να κάνουν κάτι που θα μπορέσει να τους επαναενεργοποιήσει»

Από την άλλη πλευρά θα επιβάλλεται ποινή σε όποιον αρνείται να εργαστεί. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) έως και δύο χρόνια, όταν του προσφερθούν τρεις κατάλληλες δουλειές, που θα τις έχουν επιλέξει οι σύμβουλοι και τις απορρίψει και τις τρεις.

Ή δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αρνηθεί τη σύνταξη «Ατομικού Σχεδίου Δράσης», κατά τη διάρκεια της επιδότησής του.

Οι παραβάτες θα χάνουν το επίδομα, θα διαγράφονται και θα καταβάλλουν και πρόστιμο που ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει έως και 10.000 ευρώ ανάλογα με το εύρος της παράβασης και την επανάληψή της.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share