Ο κανόνας του 50ευρου: Ιδού ο τρόπος για να γεμίσεις τις τσέπες σου με λεφτά το 2023!
Το απόλυτο τρικ
Είσαι κι εσύ από αυτούς που δεν τους έχει μείνει ευρώ στην άκρη; Δεν είσαι μόνος. Με μισθούς πείνας, ακρίβεια και έξοδα μεγαλύτερα από τα έσοδα αυτό δεν είναι κάτι περίεργο. Σίγουρα έχεις βαρεθεί να διαβάζεις για τρόπους που μπορείς να κάνεις αποταμίευση και να μαζέψεις μερικά χιλιάρικα μέσα στο έτος – λες και σου περισσεύουν – και σε καταλαβαίνουμε. Ο κανόνας του 50ευρου, όμως, είναι κάτι άλλο.
Δοκίμασε τον κανόνα του 50ευρου
Εδώ, δεν θα πούμε για άλλη μια μέθοδο αποταμίευσης ανά εβδομάδα ή ανά μήνα. Θα πούμε κάτι νέο που μπορείς να κάνεις αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Ενώ, σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους μπαίνουν οι νέες αλλαγές για ανέργους του ΟΑΕΔ μεταξύ των οποίων προβλέπεται Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και επίδομα εργασίας ύψους 300 ευρώ.
Τι ακριβώς είναι ο κανόνας του 50ευρου και οι αντίστοιχες μελέτες
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάρι Γκρέσαμ, όσοι συνηθίζουν να έχουν ένα χαρτονόμισμα των 50 ή των 100 ευρώ στο πορτοφόλι τους θα σκεφτούν διπλά πριν το σπαταλήσουν, καθώς το έχουν στο μυαλό τους ως κάτι πολύ ξεχωριστό και μεγάλο.
Οι περισσότεροι διστάζουν πιο πολύ να ξοδέψουν ένα 50ευρω, παρά ένα 10ευρώ ή ένα 20ευρω.
«Αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι πάντα ορθολογικές, οπότε οι αποφάσεις που προκύπτουν δεν αποδίδουν πάντα. Ωστόσο τείνουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα χρήματα ανάλογα με το πώς τα κατηγοριοποιούμε», λέει η Γκρέσαμ στο CNBC.
Ας πούμε ότι σας δίνεται είτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είτε πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Επειδή τείνουμε να συσχετίζουμε τα μικρότερα χαρτονομίσματα με διάφορες αγορές, είναι πιο πιθανό να ξοδέψετε τα χρήματα αν έχετε μαζί σας αυτά τα πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ παρά αν έχετε μαζί σας ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ αναφέρει ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Consumer Research.
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών στους οποίους είχαν δοθεί τέσσερα κέρματα, εν τέλει αγόρασαν περισσότερα γλυκά από τους φοιτητές που έλαβαν το ίδιο ποσό σε χαρτονόμισμα.
Αν, λοιπόν, έχεις κέρματα, 10άρικα, 20άρικα, προσπάθησε να τα κάνεις «χοντρά» και να τα κρατήσεις όσο περισσότερο γίνεται, αγοράζοντας μόνο τα πραγματικά απαραίτητα πράγματα. Ίσως στο τέλος του μήνα να καταφέρεις να έχεις ακόμη αυτό το 50άρικο στην τσέπη και που ξέρεις, μπορεί να γίνει και πιο συχνό…φαινόμενο.