Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις! Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές - Οι οδηγίες της τελευταίας στιγμής (Video)

Πάνω από 1,1 εκατ. νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση

9 Δεκεμβρίου 2022 08:02
Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις! Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές - Οι οδηγίες της τελευταίας στιγμής (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγες ώρες έχουν ακόμη στη διάθεσή τους τα νοικοκυριά για να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 1.600 ευρώ. Παράλληλα, μια επιπλέον ευκαιρία θα έχουν 140.000 νέοι καταναλωτές να αποσύρουν τα παλιά τους κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες και να αγοράσουν καινούργια με εκπτωτικά κουπόνια.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ η οποία έχει δεχθεί πάνω 1,1 εκατομμύρια αιτήσεις κλείνει σήμερα Παρασκευή (9/12) και αμέσως μετά αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις πληρωμές.

Η πρώτη πληρωμή του επιδόματος έχει «κλειδώσει» και αναμένεται έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022 με τους περυσινούς δικαιούχους να λαμβάνουν ως προκαταβολή το ποσό του επιδόματος που είχαν λάβει πέρυσι.

Λίγο πριν κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίσουν τα εξής:

Στην αίτηση που αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Δικαιούχοι του φετινού επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Το επίδομα κυμαίνεται 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1). Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Για τη χορήγηση του επιδόματος ισχύουν τα εξής κριτήρια:

  • Εισοδηματικά: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Νέοι δικαιούχοι. Τα νοικοκυριά λαμβάνουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης έως 1.600 ευρώ εφόσον πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • δεν εισέπραξαν οι ίδιοι επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022,
  • δεν εισέπραξε ο/η σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022, εφόσον ήταν ήδη σύζυγοι ή μέρη του συμφώνου συμβίωσης πριν την 15η Νοεμβρίου 2021 (κατά τον έλεγχο κριτηρίων της καταβολής του επιδόματος της χειμερινής περιόδου 2021/2022),
    για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023 δεν λαμβάνουν επίδομα για κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά η αίτηση που υποβάλλεται αφορά άλλο καύσιμο ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης,
  • το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share