Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Επίδομα "δώρο" 600 ευρώ! Ποιοι οι δικαιούχοι & οι μεγάλοι "χαμένοι"

Οικονομική ανάσα! Περισσότεροι από 600 χιλιάδες θα πληρωθούν εφάπαξ το επίδομα

6 Δεκεμβρίου 2022 19:24
Επίδομα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέο χρηματικό βοήθημα ύψους 600 ευρώ ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση για χιλιάδες δικαιούχους. Παράλληλα, ένα έκτακτο 400ευρώ χριστουγεννιάτικο επίδομα έρχεται για τους ανέργους

Συγκεκριμένα το νέο επίδομα αφορά περισσότερους από 60.000 ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και το Λιμενικού και θα δοθεί τον Δεκέμβριο με την μισθοδοσία τους.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την μισθοδοσία του Δεκεμβρίου που θα πληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, κάθε ένστολος που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα θα λάβει και 600 ευρώ, επιπλέον του μισθού του.

Η έξτρα οικονομική βοήθεια είναι, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της Πολιτείας προς τους ένστολους των δύο αυτών σωμάτων.

Οι δικαιούχοι

Ειδικότερα, στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 600 ευρώ συγκαταλέγονται:

  • 55.000 ένστολοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ
  • 7.300 έσντολοι υπάλληλοι στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή
  • Όλοι θα λάβουν μισθό με καπέλο 600 ευρώ.

Για παράδειγμα:

  • Ένστολος υπάλληλος της ΕΛ.ΑΣ με μισθό 900 ευρώ - Θα λάβει πριν τα Χριστούγεννα 1.500 ευρώ.
  • Ένστολος υπάλληλος της ΕΛ.ΑΣ με μισθό 1.200 ευρώ - Θα λάβει πριν τα Χριστούγεννα 1.800 ευρώ.
  • Ένστολος υπάλληλος του Λιμενικού Σώματος με μισθό 1.100 ευρώ - Θα λάβει πριν τα Χριστούγεννα 1.700 ευρώ.

 Επίδομα 'δώρο' 600 ευρώ σε ναυτικούς

Οι μεγάλοι χαμένοι

Χωρίς τον έκτακτο "μποναμά" μένουν όλοι οι οι ένστολοι των ενόπλων δυνάμεων.

«Σκάει» 300ευρω νέο επίδομα - Ποιοι και πότε θα το λάβουν

O νέος νόμος δίνει κίνητρο στους μακροχρόνια ανέργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς με την κατάρτιση του σχεδίου δράσης τους θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ, εφόσον δεν λαμβάνουν κάποια άλλη επιδότηση ή παροχή. Επίσης, ένα ακόμα έργο για την κατάρτιση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προετοιμάζει η ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ), προσφέροντας voucher 2.000 ευρώ εφάπαξ σε όσους ολοκληρώσουν πρόγραμμα κατάρτισης 400 ωρών.

Από το Μητρώο Ανέργων διαγράφονται για δύο χρόνια και διακόπτεται η καταβολή ακόμη και του επιδόματος ανεργίας μετά τρεις αρνήσεις αποδοχής κατάλληλων θέσεων εργασίας.

Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα «κοπούν» κάποιες παροχές σε είδος, όπως είναι δωρεάν μετακίνηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και παροχές ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε νέους και μακροχρόνια ανέργους, προβλέπουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν δεκάδες μακροχρόνια άνεργοι με υψηλά εισοδήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία παραμένουν στη λίστα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 6 μήνες και συνεχίζουν να απολαμβάνουν παροχές, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ και βρίσκει δουλειά κατά την περίοδο της επιδότησης του από τον ΟΑΕΔ, δεν θα χάνει εντελώς το επίδομά του, αλλά θα παίρνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότηση του ταυτόχρονα με την καταβολή του μισθού του. Έτσι, το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας.

300ευρω νέο επίδομα

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίο είχε απασχοληθεί τα δύο έτη πριν από την εγγραφή του στο Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Παράδειγμα:

Άνεργος λαμβάνει επίδομα ανεργίας 407 ευρώ και το επίδομα ανεργίας σταματάει να καταβάλλεται τον Μάιο 2023. Έστω, ότι βρίσκει εργασία τον Αύγουστο 2022 με μισθό 700 ευρώ. Μέχρι τον Μάιο του 2023 θα λαμβάνει το μισθό του συν μισό επίδομα ανεργίας, δηλαδή 700+203,5=903,5 ευρώ για 10 μήνες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share