Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Βρίσκονται στα συρτάρια όλων των Ελλήνων: Το τρελό ποσό δραχμών σε ευρώ που έχουμε ακόμη στην κατοχή μας!

Δεν τα λες και λίγα...

18 Νοεμβρίου 2022 14:58
Βρίσκονται στα συρτάρια όλων των Ελλήνων: Το τρελό ποσό δραχμών σε ευρώ που έχουμε ακόμη στην κατοχή μας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι δραχμές πάντοτε θα αποζητούνται με νοσταλγία όσο περνούν τα χρόνια, αλλά και στα συρτάρια των Ελλήνων υπάρχει διαθέσιμο ένα αρκετά μεγάλο ποσό, αν και πωλούν σωρηδόν πλέον διαδικτυακά.

Συγκεκριμένα, σε 477,9 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων που βρίσκονται ακόμη σε δραχμές ξεχασμένα ή φυλαγμένα σε διάφορες γωνιές των σπιτιών των Ελλήνων, ενώ έχουν παρέλθει δύο δεκαετίες από τότε που κόπηκαν τα πρώτα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ και διανεμήθηκαν στα νοικοκυριά όλων των χωρών της Ε.Ε.

Οι Ελληνες δεν αποτελούν εξαίρεση ανάμεσα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι αν και χρησιμοποιούν το ευρώ εδώ και 20 χρόνια φαίνεται πως δεν είναι πρόθυμοι να αποχωριστούν οριστικά τα εθνικά τους νομίσματα και τα διατηρούν σε συρτάρια, ίσως και σε στρώματα στα σπίτια τους. Ετσι, το συνολικό ποσό των άλλοτε εθνικών νομισμάτων που παραμένει σε διάφορα μέρη υπολογίζεται πως ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Δραχμές στα συρτάρια

Το τεράστιο ποσό δραχμών στα σπίτια μας

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, το συνολικό ποσό των εθνικών νομισμάτων που ακόμη μπορούν να ανταλλαχθούν στις κεντρικές τράπεζες αντιστοιχεί σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Τα ποσά παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, με τη Γερμανία να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο, καθώς είναι γνωστή η προσήλωση των Γερμανών στα μετρητά, όπως και η αγάπη τους για το πάλαι ποτέ νόμισμά τους, το μάρκο.

Προπαντός, όμως, έχει διευκολύνει τους Γερμανούς να κρατήσουν κάποια ποσά σε γερμανικά μάρκα η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, που σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες θα ανταλλάσσει επ’ άπειρον τα γερμανικά μάρκα με ευρώ. Σύμφωνα, έτσι, με τους υπολογισμούς του Bloomberg, τα γερμανικά νοικοκυριά διατηρούν κρυμμένα μάρκα συνολικής αξίας που πλησιάζει τα 6 δισ. ευρώ. Ακολουθούν η Ισπανία με ύψος αποταμιεύσεων σε πεσέτες που υπολογίζεται ότι πλησιάζει το 1,8 δισ. ευρώ σε αξία και η Ιταλία με λιρέτες συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ιταλίας δεν εφαρμόζεται αντίστοιχη πολιτική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών έχουν πάψει να ανταλλάσσουν τα παλιά εθνικά νομίσματα με ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Γαλλίας, στην οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη γαλλικά φράγκα αξίας που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, έχει πάψει να μετατρέπει νομίσματα του εσκούδο σε ευρώ και τον Φεβρουάριο θα δώσει τέλος και στην ανταλλαγή χαρτονομισμάτων του παλαιού νομίσματος.

Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά μπορούν ακόμη να ανταλλαχθούν με ευρώ ακριβώς επειδή δεν είναι ίδια η πρακτική σε όλες τις χώρες. Ακόμη πιο ασαφές είναι όμως το γιατί δεν έχουν ανταλλαχθεί έως τώρα.

Ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις της παράξενης αυτής στάσης των Ευρωπαίων είναι το ενδεχόμενο να ήταν αποταμιεύσεις που ξεχάστηκαν κάτω από στρώματα, ενώ δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να διατηρούνται με νοσταλγία, καθώς αποτελούν ενθύμια μιας άλλης εποχής.

Υπενθυμίζεται πως το ευρώ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και βρέθηκε κυριολεκτικά στις τσέπες των Ευρωπαίων την 1η Ιανουαρίου 2002. Αρχικά ήταν το νόμισμα 12 χωρών-μελών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια προσχώρησαν σε αυτήν η Κύπρος, η Εσθονία και κάποιες άλλες χώρες. Η ΕΚΤ σχεδιάζει να παρουσιάσει νέα χαρτονομίσματα του ευρώ το 2024. Μέσα στη δεκαετία είναι, άλλωστε, πιθανόν να παρουσιάσει η τράπεζα και το δικό της ψηφιακό νόμισμα.

Η δικαίωση της Δραχμής: Οικονομική τραγωδία με τον κατώτατο μισθό πριν από 24 χρόνια!

Πολλοί λένε πως καλύτερες ήταν οι εποχές... με τη δραχμή, αφού η σύγκριση των τιμών με το ευρώ είναι χαώδεις, αν και δεν μπορεί φυσικά, λόγω ισοτιμίας, να θεωρηθεί ως απόλυτο κριτήριο, με τον κατώτατο μισθό πάντως να είναι επίσης ενδεικτικός.

Η χώρα μας βρισκόταν σε μέρες ευημερίας μέχρι το 2002, όταν και άλλαξε νόμισμα και άρχισε να χρησιμοποιεί το ευρώ. Αν προσέξουμε, όμως, τι ίσχυε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ακόμη είχαμε δραχμές και είχε αποφασιστεί αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Ιουλίου 1998, θα καταλάβουμε τη διαφορά.

Όπως αναφέρει το τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ο βασικός μισθός ανερχόταν σε 144.900 δραχμές, δηλαδή μόλις 425.24 ευρώ. Μπορεί τότε να μπορούσε κάποιος να τα βγάλει πέρα με περίπου 150.000 δραχμές, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν φτάνουν... ούτε για ζήτω.

Η απίστευτη διαφορά δραχμές και ευρώ

Χαρτονομίσματα δραχμών

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως «η δεύτερη δόση της αύξησης στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ - τράπεζες θα καταβληθεί την 1η Ιουλίου 1998. Η αύξηση αυτή κυμαίνεται από 2% - 5%.

Ειδικότερα:

Από την 1.7.1998 αυξάνονται κατά 2% οι κατώτατοι μισθοί και τα κατώτατα ημερομίσθια της Εθν. Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Για τον άγαμο χωρίς προϋπηρεσία ο βασικός μισθός διαμορφώνεται από 1.7.1998 στις 144.900 δρχ. και για τον εργάτη το βασικό ημερομίσθιο διαμορφώνεται στις 6.492 δρχ. Για το πρώτο εξάμηνο του 1998 η αύξηση ήταν 2,5% και το διορθωτικό ποσό ήταν 0,2%. Το επίδομα γάμου από 1.7.1998 για τους εργατοτεχνίτες διαμορφώνεται στις 650 δρχ. και για τους υπαλλήλους στις 14.490 δρχ.

Εάν για το τρέχον έτος ο πληθωρισμός υπερβεί το 3,5% και για απόκλιση μέχρι 4,5% προβλέπεται από τη σύμβαση να καταβληθεί από 1.1.1999 διορθωτικό ποσό μέχρι 1% ανάλογα με το ποσοστό υπέρβασης. Επίσης, προβλέπεται ότι αν εφέτος ο πληθωρισμός υπερβεί το 4,5% η απόκλιση, πέραν του 4,5% θα καταβληθεί την 31.12.1999.

Αυξήσεις έρχονται από 1.7.1998 και για το προσωπικό της ΔΕΗ. Έτσι από την 1.7.1998 το Μισθολογικό Κλιμάκιο 12 θα διαμορφωθεί από 59.546 δρχ. στις 61.485 δρχ. (αύξηση 1.939 δρχ.). Η αύξηση αυτή εμπεριέχει το τελευταίο υπόλοιπο 1,5% της ΑΤΑ του 1987. Μετά τη διαμόρφωση του ΜΚ 12 σε 61.485 δρχ. το επίδομα σπουδών για το προσωπικό της ΔΕΗ, το οποίο υπολογίζεται στο βασικό μισθό (ΜΚ + χρονοεπίδομα) θα πάρει αύξηση 1,5%.

Επίσης, σε κατηγορίες υπαλλήλων της ΔΕΗ από 1.7.1998 θα υπάρξει αναπροσαρμογή ­ βάσει της νέας σύμβασης εργασίας ­ σε διάφορα επιδόματα όπως το επίδομα οδήγησης, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και επιφυλακής.

Επίσης, την 1.7.1998 θα καταβληθεί η νέα δόση της αύξησης στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων, η οποία για όλο το τρέχον έτος είναι 3,5%. Η σύμβαση είναι διετής (1997-1998) και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η καλύτερη που υπογράφηκε στον εργατικό χώρο αν υπολογιστεί ότι το 1997 η αύξηση που δόθηκε (μεσοσταθμικά) ήταν 7%.

Η τελευταία δόση της αύξησης θα δοθεί στις 1.11.1998. Με τη νέα αύξηση από 1.7.1998 το κύριο προσωπικό (νεοπροσλαμβανόμενοι) θα έχουν αύξηση στους
βασικούς μισθούς από 181.600 δρχ. στις 189.400 δρχ. και για τους εξερχόμενους (33 έτη) από τις 242.900 δρχ. στις 247.300 δρχ.

Επίσης, από 1.7.1998:

* Αυξάνονται κατά 2% οι βασικοί μισθοί των υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ (Ταχυδρομεία).

* Θα υπάρξει αύξηση και στους μισθούς του προσωπικού του ΟΣΕ, ενώ αύξηση θα υπάρξει και σε διάφορα επιδόματα».

Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ειδικά φέτος πήραν την αύξηση του νέου μισθολογίου από την 1.1.1998, εφάπαξ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share