Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

«Σκάει» 300ευρω εφάπαξ επίδομα τα Χριστούγεννα από τη ΔΥΠΑ - Ποιοι θα το λάβουν

Οικονομική ανάσα

14 Νοεμβρίου 2022 12:34
«Σκάει» 300ευρω εφάπαξ επίδομα τα Χριστούγεννα από τη ΔΥΠΑ - Ποιοι θα το λάβουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προς το τέλος του 2022, κάπου κοντά στα Χριστούγεννα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες παροχές της ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ) προς τους ανέργους, ανάμεσα στις οποίες είναι και το νέο επίδομα των 300 ευρώ. Παράλληλα, ένα έκτακτο επίδομα έως και 1.000 ευρώ έχουν την ευκαιρία να λάβουν χιλιάδες άνεργοι πολίτες μέσω του νέου προγράμματος της ΔΥΠΑ με μια απλή αίτηση.

Συγκεκριμένα, η ΔΥΠΑ αναμένεται να καλέσει τους μακροχρόνια ανέργους να προσέλθουν για τη σύνταξη του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, προκειμένου να λάβουν (ταυτόχρονα) και το επίδομα των 300 ευρώ.

Το εφάπαξ επίδομα εργασίας 300 ευρώ θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους (σ.σ.: άνω της πενταετίας) που θα συναινέσουν στην κατάρτιση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

Επίσης, για πρώτη φορά θα καταβληθεί το επίδομα εργασίας, αντί για το επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.

Παράλληλα, στις νέες αλλαγές, προβλέπεται η διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) των ανέργων από 6 μήνες ως 2 χρόνια, εφόσον ο άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

1) Εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ' αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για δύο χρόνια.

300ευρω εφάπαξ επίδομα τα Χριστούγεννα από τη ΔΥΠΑ

2) Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για έξι μήνες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εντός 12 μηνών χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 2 χρόνια.

Παροχές της που έχουν καταβληθεί σε μία τέτοια περίπτωση αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και, με πράξη του Διοικητή της ΔΥΠΑ, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται και σε περίπτωση που η απασχόληση γίνεται χωρίς να έχει δηλωθεί ή αναγγελθεί αρμοδίως.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share