Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Πρώτα χιόνια στην Ελλάδα - Κίνδυνος για πρόστιμο σε χιλιάδες οδηγούς

Τεράστια προσοχή!

11 Νοεμβρίου 2022 11:30
Πρώτα χιόνια στην Ελλάδα - Κίνδυνος για πρόστιμο σε χιλιάδες οδηγούς
Φωτογραφίες: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ&ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η προειδοποίηση για τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα… έσκασε και επανέρχεται η συζήτηση για τις αλυσίδες χιονιού. Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε την πρόγνωση για τα πρώτα χιόνια, με σημαντική αλλαγή του σκηνικού του καιρού.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Φίλες και φίλοι καλημέρα!

Στα λευκά θα ντυθούν για πρώτη φορά φέτος τα περισσότερα χιονοδρομικά της χώρας το ερχόμενο Σάββατο και όχι μόνο καθώς στη δυτική Μακεδονία δεν αποκλείεται να πασπαλίσει για λίγες ώρες δυνατά και πάνω περίπου από τα 1200 μέτρα!!

Οσον αφορά στη θερμοκρασία εκτός από το ερχόμενο Σάββατο, ευχάριστα (για τα κόστη θέρμανσης) είναι σε γενικές γραμμές τα νέα από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την περιoχή μας από κει και μετά…»

Προσοχή στο πρόστιμο για αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες σε αυτοκινητο εν μέσω χιονιά
EUROKINISSI / ΜΠΟΥΡΛΗΣ ΝΤΙΝΟΣ

Καθώς τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται, πρόσφατα έγινε υποχρεωτικό για τους οδηγούς, να φροντίζουν να έχουν πάντα αλυσίδες αυτοκινήτου στο ΙΧ τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποκλεισμού. Αυτό βέβαια ισχύει για τις χιονοπτώσεις και δεν αφορά σε καμία περίπτωση την κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο, αλλά, ακόμα και σε αυτό το διάστημα, η υποχρεωτικότητα καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

Δηλαδή, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Το πρόστιμο αν δεν έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε:

  • Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
  • Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

Τα σωστά λάστιχα για την κακοκαιρία σύμφωνα με το ΦΕΚ

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share