Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Απεργία και στάση εργασίας: Τι ισχύει με τις αποδοχές των εργαζομένων

Πόσα χρήματα χάνουν

8 Νοεμβρίου 2022 13:57
Απεργία και στάση εργασίας: Τι ισχύει με τις αποδοχές των εργαζομένων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Παραλύει» αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η χώρα από την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, με βασικά αιτήματα τα μέτρα υποστήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και των τιμών ενέργειας, αλλά και τις αυξήσεις μισθών.

Ταυτόχρονα στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς εξήγησε τι ισχύει με τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας.

Όπου ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στην εργασία του για λόγους ανωτέρας βίας, που δεν ευθύνεται ο ίδιος, δεν είναι δική του η υπαιτιότητα, όπως η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η επιχείρηση όπου εργάζεται παραμένει ανοιχτή τότε αμείβεται κανονικά, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά.

Όπως είπε ο εργατολόγος στην ΕΡΤ, όσοι απεργήσουν δεν θα πληρωθούν το ημερομίσθιο, όπως προβλέπει και ο Αστικός Κώδικας και αυτό ισχύει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Επίσης, στη στάση εργασίας ο εργαζόμενος δεν αμείβεται για τα συγκεκριμένα ωρομίσθια για τις ώρες απουσίας του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος εάν αρνηθεί ο εργοδότης να του καταβάλει το ημερομίσθιο, είναι να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, είπε.

Οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν στις 9 Νοεμβρίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων για τη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στα Προπύλαια θα είναι στις 9:45 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.
  • Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.
  • Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share