Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ρεύμα: Μικρότερες οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Νοέμβριο - Ποιοι θα πάρουν «μπόνους»

Οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο συνεχίζουν σε τρεις κλίμακες

27 Οκτωβρίου 2022 10:02
Ρεύμα: Μικρότερες οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Νοέμβριο - Ποιοι θα πάρουν «μπόνους»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μικρότερες κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Νοέμβριο φέρνει η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF και η συνακόλουθη αποκλιμάκωση της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

Δείτε επίσης: Οικονομική «ασπίδα» για τον χειμώνα: Ευχάριστα νέα για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα - Σωτήρας για τη χώρα το LNG (video)

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την επιδότηση τιμής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Oι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο συνεχίζουν σε τρεις κλίμακες:

Ρεύμα: Μικρότερες οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Νοέμβριο - Ποιοι θα πάρουν «μπόνους»
ΓΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται το 90% της αύξησης.
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Υπόσχεση Μητσοτάκη για διάθεση του μερίσματος ανάπτυξης στους πιο αδύναμους - Πότε αναμένεται η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης (video)

Στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται αλλά και στα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα διαμηνύοντας ότι «έχουμε τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης με δίκαιο τρόπό στην κοινωνία στηρίζοντας ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες» αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Έχει σημασία να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας ειδικά στην δευτερογενή διαδικασία όσων πρέπει να γίνονται δηλαδή μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων» ήταν, επίσης, ένα από τα μηνύματα που έστειλε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμη την υλοποίηση όσων είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «καθώς ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Είναι ο δεύτερος πυλώνας κατά της ακρίβειας δίπλα στο πρόγραμμα της ενεργειακής»

Δείτε επίσης: Πέφτει σκοτάδι από την ΔΕΗ: Αυτές είναι τελικά οι ώρες που θα μειώνεται υποχρεωτικά το ρεύμα στην Ελλάδα

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «από μία δέσμη 31 μέτρων έχει ψηφιστεί το 1/3 ανάμεσα σε αυτά η έκπτωση των 25 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, η έκτακτη καταβολή του επιδόματος των 250 ευρώ σε παραπάνω από δύο εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας για το μήνα Δεκέμβριο, η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, η έκπτωση 40% για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις εργοδοτών που μετατρέπουν θέσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους εργασίας και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο επίδομα θέρμανσης για το οποίο είπε ότι η κοινή υπουργική απόφαση θα έρθει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. «Θα διαθέσουμε 300 εκατομμύρια εφέτος αντί 174 εκατομμυρίων που είχαμε διάθεση πέρσι σε παραπάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους και σημαντική παρέμβαση είναι η αύξηση στους 200.000 σε όσους μετέχουν στο πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή» συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε «κρίναμε αναγκαίο να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και μέσα στο Νοέμβριο θα δρομολογηθούν οριστικά και τα μέτρα που αφορούν στους συμπολίτες μας που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα αγρότες κτηνοτρόφους και από την αρχή του χρόνου η αύξηση των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ και οι ρυθμίσεις που αφορούν στα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων».

«Είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε αυτά τα μέτρα γιατί η οικονομία μας πήγε καλύτερα του αναμενομένου και δημιουργούσαμε, με συνετό τρόπο, πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Αλλά θα επαναλάβω για μία ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμιά απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και για το 2022, αλλά και για το 2023.

Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης, με τρόπο δίκαιο στην Ελληνική κοινωνία στηρίζοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Σπίτι μου και ειδικότερα στα στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τους νέους που προβλέπεται στο εν λόγω πρόγραμμα

«Είναι παρεμβάσεις που αγγίζουν τα 1,8 δισεκατομμύρια με πιο σημαντική τα ευνοϊκά δάνεια, με στήριξη και του ελληνικού δημοσίου, έτσι ώστε ουσιαστικά το αντίτιμο για τη δόση του στεγαστικού δανείου να είναι μικρότερο από το ενοίκιο που θα πλήρωνε κάνεις για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι ίσου μεγέθους» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι «η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών θα ξεκινήσει άμεσα, όπως και η παραχώρηση οικοπέδων του δημοσίου για την οικοδόμηση συγκροτημάτων διαμερισμάτων ένα μέρος από τα οποία θα μπορούν να ενοικιάζονται με πολυετή χαμηλά μισθώματα».

«Το υπουργείο Εργασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί τα χρονοδιάγραμματα όπως έχει αποδείξει και με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ειδική αναφορά στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την εισήγησή του με αναφορά στα τραγικά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης τα οποία χαρακτήρισε «μάστιγα της εποχής» και αποτρόπαια εγκλήματα. Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εξιχνιάζονται από την Ελληνική αστυνομία. Όλοι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και όλο αυτό σε πείσμα όσων βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις είναι απλά ντροπή αυτό το οποίο έγινε τις τελευταίες εβδομάδες. Και δεν είναι τυχαίο ότι και σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του εντός εισαγωγικών συστήματος όταν ήταν οι ίδιοι σύστημα για 4,5 χρόνια και δεν εντόπισαν τον κίνδυνο αντίθετα μειώθηκαν και οι ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα τώρα όμως είναι πολύ σημαντικό ότι το απόστημα έχει σπάσει.

Η τιμωρία είναι πλέον όσο σκληρή μας επιτρέπει ο νόμος άρα το πιο σημαντικό είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες για τραυματισμένες ψυχές όσων παιδιών πέφτουν θύματα τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων», συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στο υπουργικό συμβούλιο «έχουμε εγκρίνει το σχέδιο δράσης κατά της κακοποίησης των παιδιών. Το κάναμε πριν έρθει στην επικαιρότητα το φρικιαστικό περιστατικό στον Κολωνό. Έχουμε εντοπίσει πού είναι οι δυσκολίες και η γραφειοκρατία που μπλοκάρει το συντονισμό».

Ανακοίνωσε, δε, ότι θα ζητήσει τη στήριξη όλων των κομμάτων καθώς, όπως είπε, «είναι εθνική προτεραιότητα. Ειδικά σε αυτό το θέμα δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share