Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αμόκ από τους λογαριασμούς ρεύματος: «Πρόστιμο» από το πουθενά – Τί θα πληρώσετε

Σάλος με τους λογαριασμούς

21 Οκτωβρίου 2022 14:48
Αμόκ από τους λογαριασμούς ρεύματος: «Πρόστιμο» από το πουθενά – Τί θα πληρώσετε
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναστάτωση προκάλεσε στους καταναλωτές η είδηση ότι στο εξής δεν θα μπορούν να αποχωρούν οικειοθελώς πριν τη λήξη της σύμβασης που έχουν επισυνάψει για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος με σταθερά τιμολόγια.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει η δυνατότητα στους παρόχους να επιβάλλουν βαρύτιμα πρόστιμα στους καταναλωτές που θα θελήσουν να αποχωρήσουν πρόωρα.

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης (18/10) νομοσχέδιο που ενσωματώνει κοινοτική οδηγία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου όπου θεσπίζεται τέλος πρόωρης αποχώρησης από τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος. Το νομοσχέδιο δίνει στους παρόχους τη δυνατότητα επιβολής πέναλτι στους καταναλωτές που αποχωρούν οικειοθελώς πριν από τη λήξη της σύμβασης προμήθειας ρεύματος με σταθερά τιμολόγια.

Δείτε επίσης: Νυχτερινό ρεύμα ΔΕΗ: Πότε ξεκινά το χειμερινό ωράριο - Τι ισχύει για τη μειωμένη χρέωση

Σάλος με τους λογαριασμούς

λογαριασμοι-ρευματοσ-προστιμο-21-10
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ειδικότερα, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα αρχίσει στη Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις» από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στους σκοπούς του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός της εθνικής νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η εναρμόνισή της με την αντίστοιχη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβλέπονται οι υποχρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σχετικά με την παροχή στοιχείων και πληροφοριών προς τους πελάτες, για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των οποίων μεριμνά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ․Α․Ε․)

Εισάγεται η έννοια των συμβάσεων δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες μπορούν να παρέχουν, κατά τα οριζόμενα, οι προμηθευτές σε τελικούς πελάτες που διαθέτουν ευφυή μετρητή (ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας).

Με υπουργική απόφαση θεσπίζεται, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης και ορίζεται το αντικείμενο αυτού. Επιπλέον, καθορίζεται το καθεστώς που διέπει τη σύναψη συμβάσεων σωρευτικής εκπροσώπησης και προσδιορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών.

Θεσπίζεται -μεταξύ άλλων -υποχρέωση των Προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για την τήρηση αρχείων και διάθεση αυτών στις εθνικές αρχές με τα δεδομένα που αφορούν όλες τις αγοραπωλησίες συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και παραγώγων της, με πελάτες χονδρικής και Διαχειριστές συστήματος μεταφοράς.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share