Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ενεργειακή κρίση: 7 λόγοι πίσω από την εκτόξευση της τιμής του ντίζελ

Γιατί το πετρέλαιο κίνησης πωλείται ακριβότερα από τη βενζίνη

12 Οκτωβρίου 2022 17:44
Ενεργειακή κρίση: 7 λόγοι πίσω από την εκτόξευση της τιμής του ντίζελ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στις αρχές του περσινού καλοκαιριού και συνοδεύτηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και οι κυρώσεις της Δύσης στις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Δείτε επίσης: Νέο ενεργειακό θρίλερ στην Ευρώπη: Διαρροή στον ρωσικό πετρελαιαγωγό Druzhba! (Video)

Στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών, εξηγούν στον ΟΤ, τα αίτια που πυροδοτούν τις τιμές του προϊόντος του μαύρου χρυσού, που χρησιμοποιείται για τις οδικές μεταφορές αλλά και για τη λειτουργία βιομηχανιών.

Η έντονη μεταβλητότητα των ντίζελ στις διεθνείς αγορές αποτυπώνεται και στις τιμές της αντλίας των πρατηρίων της Ελλάδας με το παράδοξο αποτέλεσμα το συγκεκριμένο καύσιμο να πωλείται ακόμη και κατά 0,08 ευρώ το λίτρο ακριβότερα από τη βενζίνη. Εξέλιξη, την οποία κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη και όταν η Ε.Ε. έτρεχε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση θέτοντας ως στόχους για το 2030 ακόμη και την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων με κινητήρες καύσης πετρελαίου.

Οι λόγοι

Ενεργειακή κρίση: 7 λόγοι πίσω από την εκτόξευση της τιμής του ντίζελ

Οι χρηματιστηριακές τιμές του ντίζελ και της βενζίνης έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Έτσι η τιμή Platts της Μεσογείου για τη βενζίνη την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 ήταν στα 732,4 δολάρια ανά τόνο και την 1η Ιουνίου του 2022 είχε εκτοξευτεί στα 1.361 δολάρια. Στις 6 Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει στα 896,2 δολάρια ανά τόνο.

Αντίστοιχα η τιμή Platts για το ντίζελ ήταν πέρυσι την 1η Σεπτεμβρίου στα 625,7 δολάρια ανά τόνο και την 1η Ιουνίου του 2022 υπερδιπλασιάστηκε στα 1.324,7 δολάρια ανά τόνο. Στις 6 Οκτωβρίου σημείωσε μικρή μείωση στα 1.161, 7 δολάρια.

Οι λόγοι που αποδίδουν αυτή την έντονη μεταβλητότητα των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά, είναι:

1. Η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε μετά την επάνοδο της οικονομικής δραστηριότητας από τα lockdown της πανδημίας. Το καλοκαίρι του 2022, όπως προαναφέρθηκε οι χρηματιστηριακές τιμές υπερδιπλασιάστηκαν

2. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ντίζελ εκτοξεύτηκαν.

3. Η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία με αποκορύφωμα τις τελευταίες της 5ης Οκτωβρίου στις εξαγωγές του πετρελαίου έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της προσφοράς του πετρελαίου από μία χώρα η οποία είναι η δεύτερη στον κόσμο εξαγωγέας αργού.

4. Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την παραγωγή προκαλεί περαιτέρω στενότητα στη διάθεση πετρελαιοειδών στη διεθνή αγορά.

5. Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές αλλά και ελληνικές βιομηχανίες αντικαθιστούν το φυσικό αέριο με πετρέλαιο. Η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη άνοδο του ντίζελ.

6. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε από τον Οκτώβριο να άρει την επιδότηση των 0,15 ευρώ ανά λίτρο στο ντίζελ κίνησης με αποτέλεσμα την πρόκληση αύξησης στην τιμή του καυσίμου.

7. Η απεργία στα γαλλικά διυλιστήρια έχει περιορίσει τη διάθεση των προϊόντων στις ξένες αγορές, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι εξαγωγικές.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση των βενζινών κινείται πτωτικά. Στην ελληνική αγορά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι καταναλώσεις υποχωρούν σταθερά κατά 15% ως αποτέλεσμα του περιορισμού των μετακινήσεων λόγω των υψηλών τιμών και της γενικευμένης ακρίβειας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share