Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ενεργειακή κρίση: Τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη η Σύνοδος στις 20-21 Οκτωβρίου - Ποια μέτρα συζητήθηκαν στην Πράγα (Video)

Συγκρατημένη αισιοδοξία για απαφάσεις έως το τέλος του μήνα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

8 Οκτωβρίου 2022 10:15
Ενεργειακή κρίση: Τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη η Σύνοδος στις 20-21 Οκτωβρίου - Ποια μέτρα συζητήθηκαν στην Πράγα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ενεργειακή κρίση έχει αρχίσει και γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή στην Ευρώπη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν τους ηγέτες για άμεσες αποφάσεις, πριν να είναι πολύ αργά. Ενώ, τέλος στα σενάρια για αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας, έβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Η άτυπη σύνοδος της Πράγας «διαφημίστηκε» ως κρίσιμη και καθοριστική, όμως στην πράξη τίποτε από τα δύο δεν αποδείχθηκε. Και αυτό διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ναι μεν έκαναν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, συμφωνόντας ότι πρέπει να λάβουν μέτρα για την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά δεν έλαβαν αποφάσεις, παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής, στις 20-21 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθεί η νέα πρόταση της Κομισιόν, μετά τις νέες κατευθύνσεις που δόθηκαν στην άτυπη σύνοδο της Πράγας.

Ωστόσο, ακόμη και η 21η Οκτωβρίου δεν είναι απόλυτο ότι θα δώσει λύση στο θέμα του πλαφόν και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις για τη μείωση των συνεπειών στην οικονομική πραγματικότητα των πολιτών.

Με άλλα λόγια, ενώ ο χρόνος πιέζει, ενώ ο χειμώνας έρχεται και ενώ το φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχει στην ουσία «στερέψει», η Ευρώπη εμφανίζεται εγκλωβισμένη στις γνωστές αγκυλώσεις της, με τους ηγέτες να συμφωνούν αόριστα σε μία κοινή δράση, δίχως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά αρκούμενοι σε κάποιες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που συζητήθηκαν:

  1. Η ανάληψη δράσεων για τη μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης στο ενεργειακό. Τι σημαίνει αυτό; ότι τα κράτη είναι υποχρεωμένη να βρουν τρόπους να πετύχουν τον στόχο της μείωσης στην κατανάλωση, δίχως να χρειαστεί η ενεργοποίηση του plan b, το οποίο προβλέπει, στο τελικό του στάδιο, ακόμη και διακοπές στις παροχές ενέργειας στα νοικουριά, τα νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες δομές.
  2. Η ασφάλεια του εφοδιασμού. Τι αφορά; Τη διατήρηση των αποθεμάτων. Στο σημείο αυτό συζητήθηκε η κοινή αγορά ενέργειας από την Ευρώπη. Δηλαδή η αγορά των ενεργειακών πόρων να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται καλύτερη τιμή, με την πτώση του ανταγωνισμού και να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα για όλους.
  3. Το ζήτημα των τιμών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συζητήθηκαν διάφορες λύσεις. Μία είναι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Συζητήθηκε επίσης η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Δεν υπήρξε απόφαση για το πώς και σε τι επίπεδο μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του αερίου. Αυτό που συμφωνήθηκε, ωστόσο, ήταν να υπάρξει μία κοινή πολιτική για τη μείωση των τιμών, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, όποτε και αν γίνει αυτό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από Μητσοτάκη

Στην ανάγκη να ληφθούν κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις το συντομότερο δυνατό επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου σητν Πράγα. Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή, δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και αφού έχει γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, θα μπορούμε να αποφασίσουμε μία τέτοια παρέμβαση.

Χαίρομαι διότι μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό: ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share