Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022

Τέλος στα σενάρια για αλλαγή ωραρίου καταστημάτων βάζει η κυβέρνηση: Δεν είναι πρόθεσή μας, λέει ο Γεωργιάδης

«Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει»

5 Οκτωβρίου 2022 16:38
Τέλος στα σενάρια για αλλαγή ωραρίου καταστημάτων βάζει η κυβέρνηση: Δεν είναι πρόθεσή μας, λέει ο Γεωργιάδης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τέλος στα σενάρια για αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας, έβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός διαμήνυσε ότι η κατάρτιση του ωραρίου είναι θέμα της κυβέρνησης, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο σχετικές πρωτοβουλίες Εμπορικών Συλλόγων.

Τέλος στα σενάρια για αλλαγή ωραρίου καταστημάτων βάζει η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους.

Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους. Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Αρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.

Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share