Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Φυσικό αέριο: Πιέσεις του ευρωπαϊκού νότου για πλαφόν! «Όχι» από Γερμανία, Ολλανδία και Ουγγαρία - Τα σενάρια για διακοπές & τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος (Video)

Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει 7 κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας

5 Οκτωβρίου 2022 08:46
Φυσικό αέριο: Πιέσεις του ευρωπαϊκού νότου για πλαφόν! «Όχι» από Γερμανία, Ολλανδία και Ουγγαρία - Τα σενάρια για διακοπές & τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μικρό καλάθι για κάποια λύση στο θέμα της ενέργειας πηγαίνουν στην Πράγα την Πέμπτη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα επιθυμεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο και μαζί της τάσσονται άλλες 14 χώρες. Μεταξύ του Mπλοκ των 15 χωρών που ψηφίζουν ναι στο φυσικό αέριο Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλια. Παράλληλα, στην ανάγκη η Ευρώπη να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αναφέρεται σε άρθρο του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την άλλη, η ισχυρή Γερμανία μαζί με την Ολλανδία και την Ουγγαρία αποτελούν τον σκληρό πυρήνα που λένε όχι στο φυσικό αέριο και όπως φαίνεται κερδίζουν προς το παρόν το σκληρό μπρα ντε φερ έναντι της πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής οικογένειας με το παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής να προμηνύεται σκληρό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως επανέλαβε και σήμερα την ελληνική θέση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Ecofin έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης επιπλέον κοινών λύσεων αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για έλλειψη αλληλεγγύης. Πάντως συμφωνία στο ECOFIN υπήρξε τουλάχιστον σήμερα για το νέο εργαλείο χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων ύψους 20 δισ.

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανοιχτή συζήτηση στην Ευρώπη για την επιβολή πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου, οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν μια εντυπωσιακή αποκλιμάκωση με την τιμή να προσγειώνεται σήμερα στα 164€ ανά μεγαβατώρα.

Σενάρια τρόμου

Οι Ευρωπαίοι μπορεί να συμφωνούν ότι διαφωνούν για τις επόμενες κινήσεις για την ενεργειακή κρίση, αλλά κάθε χώρα χτίζει το δικό της σενάριο έκτακτης ανάγκης

Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει 7 κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό ακόμα και αυτό της δολιοφθοράς και τρία επίπεδα συναγερμού.

Στο τρίτο επίπεδο συναγερμού η ροή του φυσικού αερίου διακόπτεται με σειρά προτεραιότητας.

Πρώτοι στη λίστα:

  • Πολύ μεγάλες Βιομηχανίες
  • Εξαγωγές
  • Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
  • Εμπορικές Βιομηχανίες + Μικρες Επιχειρήσεις
  • Νοικοκυριά-Σχολεία-αεροδρόμια-κτίρια δημοσίου

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share