Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πρεμιέρα στην πλατφόρμα – Αναλυτικός οδηγός για υποβολή αιτήσεων με ποσά πάνω από 700 ευρώ (video)

Με τη χρήση του ΑΦΜ τους θα εντάσσονται στο πρόγραμμα οι δικαιούχοι

21 Ιουνίου 2022 08:48
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πρεμιέρα στην πλατφόρμα – Αναλυτικός οδηγός για υποβολή αιτήσεων με ποσά πάνω από 700 ευρώ (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανοίγει σήμερα (21/6) η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο παρέχει επιδοτήσεις από 30% έως 50% για την αγορά καινούριων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα.

Δείτε επίσης: Έκτακτο επίδομα καλοκαιριού 200 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του προγράμματος και έδωσαν οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες.

Όπως ήδη αναφέρθηκε η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα, για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1 και 2 και εν συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι (στις 22 Ιουνίου θα ανοίξει για τα ΑΦΜ σε 1, 2, 3 και 4 κ.ο.κ.). Η πλατφόρμα αναμένεται να κλείσει στις 5 Ιουλίου ενώ oι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η «επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού». Τα ποσά θα ξεκινούν από 135 ευρώ και θα φθάνουν έως τα 710 ευρώ, ανάλογα με διάφορα κριτήρια (εισόδημα, τόπος κατοικίας, τύπος και χαρακτηριστικά συσκευής που ανακυκλώνεται, τιμή συσκευής). Όσοι δεν επιλεγούν επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια θα παραμείνουν επιλαχόντες. Τονίζεται ότι θα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία όσο και ο ΦΠΑ της νέας ηλεκτρικής συσκευής.

Όσοι δεν επιλεγούν αρχικά παραμένουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού να συμμετάσχουν, είπε ο κ. Σκρέκας και μίλησε για εξοικονόμηση που «ισοδυναμεί με συνολική κατανάλωση ολόκληρης πόλης 100.000 κατοίκων». Το όφελος υπολογίζεται σε έως και 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και μείωση κατά 125.000 ανά έτος.

Όπως τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, η αντικατάσταση αφορά έως δύο κλιματιστικά, και ένα ψυγείο ή καταψύκτη, ενώ ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει μία μόνο αίτηση. Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια. Το πρόγραμμα αγορά μόνο νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις.

Με κωδικό QR code η ανακύκλωση

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την

  • αντικατάσταση συγκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές
  • παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες προς αντικατάσταση οι ακόλουθες κατηγορίες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών:
  • κλιματιστικά
  • ψυγεία
  • καταψύκτες

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μια παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share