Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Xαμηλώστε τα… φώτα και τα κλιματιστικά: Bonus σε όσους κάνουν οικονομία στο ρεύμα!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

7 Ιουνίου 2022 09:21
Xαμηλώστε τα… φώτα και τα κλιματιστικά: Bonus σε όσους κάνουν οικονομία στο ρεύμα!
Πηγή φωτογραφίας: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο που θα δίνει στους πολίτες μπόνους για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το σχέδιο περιλαμβάνει χρήματα για τον δημόσιο τομέα και υψηλότερες επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Και πως θα καταγράφεται η μειωμένη κατανάλωση;» ήταν η μεγαλύτερη απορία των περισσότερων όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της την επιχείρηση «θερμοστάτης», να μειώσει δηλαδή την κατανάλωση ρεύματος και ενέργειας π.χ. μέσω της θερμοκρασίας των κλιματιστικών, αρχικά στον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο ένα σχέδιο που θα παρέχει κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης περιορισμό της κατανάλωσης του φωτισμού των δρόμων.

Κλιματιστικά!
Φωτογραφία: ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - EUROKINISSI

Το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει μπόνους σε υπουργεία, δήμους και άλλους δημόσιους φορείς που θα μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα γίνει με τη σύγκριση των λογαριασμών από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η κυβέρνηση θα ελέγχει πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει ένα κλιματιστικό. Εάν χρησιμοποιεί λιγότερο ρεύμα από ό,τι πριν, η κυβέρνηση θα δώσει στον ιδιοκτήτη του κλιματιστικού ένα μπόνους. Η κυβέρνηση θα δώσει επίσης στον ιδιοκτήτη περισσότερα χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό της.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα παρακολουθεί πόση ενέργεια καταναλώνει κάθε δημόσιο κτίριο. Η ΡΑΕ έχει ήδη καταγράψει τη χρήση ενέργειας για κάθε δημόσιο κτίριο κατά τους χειμερινούς και θερινούς μήνες. Έχουν επίσης υπολογίσει πόσα χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν με τη μείωση αυτής της χρήσης ενέργειας.

Οι υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα θα συστήσουν επίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να "χρησιμοποιούν λιγότερο ρεύμα". Το υπουργείο, σύμφωνα με την "Καθημερινή", φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πριμ για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω ενός ανάλογου μηχανισμού που θα συγκρίνεται με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για τα νοικοκυριά, το μπόνους θα είναι μια αυξημένη επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ρόλο σε αυτό θα παίξει και η πλατφόρμα, που θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου, για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μόνο από τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 έως 20 εκατ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share