Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βενζίνη: Προ των πυλών νέα μέτρα για την ακρίβεια στα καύσιμα - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ (video)

Ένα μόλις βήμα πριν το «εφιαλτικό» 2,40 στην αμόλυβδη

4 Ιουνίου 2022 16:35
Βενζίνη: Προ των πυλών νέα μέτρα για την ακρίβεια στα καύσιμα - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Φωτιά» έχουν πάρει οι ανατιμήσεις σε βενζίνης και τρόφιμα με τους καταναλωτές να μην μπορούν να αντέξουν. Γι' αυτό και η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Δείτε επίσης: Οι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στον Έβρο: Μαραζώνει οικονομικά η περιοχή - «Καραβάνια» προς την Τουρκία για φθηνή βενζίνη, τρόφιμα και ρούχα

Όπως σημείωσε, το επόμενο διάστημα (πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο) θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια στα καύσιμα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν απέχουμε πολύ από την ώρα που θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Από την άλλη, η τσέπη του καταναλωτή στενάζει από τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, με αποτέλεσμα η βόλτα στο σούπερ μάρκετ να είναι πλέον επώδυνη, ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν... βραχνά.

«Ψάχνουμε λύση για την ακρίβεια στα καύσιμα, εκεί που ο κόσμος έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον ΣΚΑΪ τονίζοντας πως παράλληλα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στα πρατήρια και «πέφτουν» τσουχτερά πρόστιμα. «Με ό,τι δυνατότητα υπάρχει, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του κόσμου. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας» είπε.

«Η κατάσταση στην εστίαση είναι δύσκολη»

Ο πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, Γ. Δαβερώνης, μιλώντας στο Open, εξηγεί την τραγικότητα της κατάστασης: «Η κατάσταση στην εστίαση ήταν δύσκολη. Ο κόσμος που θέλει να κάνει διακοπές, θέλει να συνδυάσει ποιότητα, καλό φαγητό και φτηνές διακοπές. Όμως, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι περίεργες.

Έχουν αυξηθεί τα προϊόντα. Το σουβλάκι είναι λαϊκό προϊόν και δεν θα έπρεπε να ακριβύνει. Έχει ακριβύνει στο κέντρο της Αθήνας, όμως. Ο μέσος όρος της τιμής στο σουβλάκι είναι στα 3 ευρώ. Το λάδι, συγκεκριμένα το ηλιέλαιο, το αγοράζαμε 10 με 11 ευρώ και αυτή τη στιγμή το αγοράζουμε πάνω από 20 ευρώ. Η φορολογία έχει δημιουργήσει αυτό το θέμα».

«Μέσα στον Ιούνιο έρχονται νέες ανατιμήσεις στο σύνολο των προϊόντων. Οι πρώτες ύλες είναι ακριβότερες. Έχουν γίνει αυξήσεις στο 5% σε διάφορα προϊόντα. Οι τιμές στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ θα φανούν λίγο αργότερα. Τα προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης - όχι άμεση - θα αυξηθούν αργότερα. Τα χαρτικά όμως έχουν αυξηθεί κατά 10% με 15%», συμπλήρωσε ο πρόεδρος μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ, Γ. Πηλίδης.

Πλεόνασμα για νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νέο πλεόνασμα που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Κληθείς να απαντήσει για το πώς θα βοηθήσει η κυβέρνηση την κοινωνία και πώς θα κατανεμηθεί το νέο δημοσιονομικό περιθώριο, ο κ. Οικονόμου είπε, επίσης, πως «όλο αυτό το διάστημα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, με αύξηση του εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ό,τι επιπλέον δυνατότητα υπάρχει, έχει αποδείξει ο Μητσοτάκης πως ό,τι πετυχαίνει η οικονομική πολιτική γίνεται κοινωνικό μέρισμα». Πρόσθεσε δε, ότι από 1η Ιουλίου που αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής θα έρθει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στους λογαριασμούς, ρεύματος, που θα την δούμε στην τσέπη μας.

4.000 ευρώ τον χρόνο για βενζίνη

Μαχαιριά στην τσέπη του καταναλωτή είναι οι τιμές της αμόλυβδης με τα έξοδα σε ετήσια βάση να σοκάρουν και το καθημερινό κυνήγι χαμηλής τιμής να οδηγεί σε αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχει πρατήριο στην Αθήνα κάτω από τα 2,30 ευρώ και στην νησιωτική Ελλάδα κάτω από 2,70€.

Για double score οδεύει ολοταχώς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Από 1,57€ το 2021 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρίσκεται τώρα στα 2,30 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες αγγίζει το εφιαλτικό ποσό των 3 ευρώ. Την ίδια ώρα, όλο και πιο κοντά στα τρία ευρώ ανά λίτρο βρίσκεται η Κρήτη, που είχε τιμή λίτρου 1,67€ το 2021 και πάνω από 2,35€ το 2022.

Σε ετήσια βάση ένα μέσο οικογενειακό αυτοκίνητο που ήθελε από 2.355 στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη το 2021 για όλη την χρονιά με ενσωματωμένη την πρόβλεψη για αμόλυβδη ως 3 ευρώ θα κάψει ως 3.975 το 2022 και στην Κρήτη από 2.505 θα πάει στα ως 4.012,50 ευρώ.

Η αύξηση στην τσέπη ανάλογα με το πότε και πόσο θα φτάσει η αύξηση είναι από 1.095 ως 1.620 για την Θεσσαλονίκη και από 1.020 ως 1.507 στην Κρήτη δηλαδή πάνω από δύο μισθοί. Σε αυτά πρέπει να υπολογιστούν και τα υπόλοιπα αυξημένα κόστη, όπως τα σέρβις, τα λάστιχα και οι τακτικές αλλαγές λαδιών.

«Αυτή τη βδομάδα η τιμή της βενζίνης μπορεί να φτάσει στα 2,40 ευρώ το λίτρο»

«Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξητική τάση εδώ και πολύ καιρό. Από την 1η Μαΐου η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί 23 λεπτά στα διυλιστήρια, αύξηση που ακόμα δεν έχει περάσει στα πρατήρια», ανέφερε ο κ. Κιουρτζής. «Αυτή τη βδομάδα θα δούμε μια τιμή σίγουρα πάνω από τα 2,30 ευρώ το λίτρο, και θα αγγίζει τα 2,40. Όταν η τιμή στο διυλιστήριο είναι στα 2,24 ευρώ, μια φυσιολογική τιμή στο πρατήριο θα είναι γύρω στα 2,40. Ο πρατηριούχος έχει χάσει 50% της δυναμικής των κεφαλαίων του», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share