Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022

Δραματική απόφαση για χιλιάδες συνταξιούχους – Τι συμβαίνει με τις συντάξεις τους

Το ΣτΕ έβαλε «φρένο» σε οποιαδήποτε διεκδίκηση 16.000 ανθρώπων

4 Ιουνίου 2022 14:51
Δραματική απόφαση για χιλιάδες συνταξιούχους – Τι συμβαίνει με τις συντάξεις τους
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSΙ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το κούρεμα που έγινε στις επικουρικές συντάξεις 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας κατά την ένταξη του Ταμείου τους (ΛΕΠΕΤΕ) στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ (ΕΤΕΑΕΠ).

Δείτε επίσης: Συντάξεις Ιουλίου: Πότε θα καταβληθούν - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Η ένταξη των συνταξιούχων της Εθνικής στο ΕΤΕΑΕΠ έγινε με κούρεμα 50% στις παλιές τους συντάξεις προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να καταβάλλονται, μια που το ΛΕΠΕΤΕ είχε κηρύξει στάση πληρωμών λόγω της απόφασης της εργοδότριας τράπεζας να διακόψει τη χρηματοδότησή της προς το Ταμείο λόγω του υψηλού ελλείμματος.

Ακύρωση

συνταξεισ-λεφτα
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το ΣτΕ, με την 431/2022 απόφαση της Ολομελείας του που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, απέρριψε ομαδική προσφυγή συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ για ακύρωση των περικοπών, με το αιτιολογικό ότι: Αφενός, η ένταξη του Ταμείου τους στον δημόσιο φορέα επικουρικής ασφάλισης έγινε για να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεών τους, έστω και σε μικρότερα ποσά, και…

Αφετέρου, επειδή «δεν προκύπτει από το Σύνταγμα ή άλλη υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη υποχρέωση του κράτους για καταβολή επικουρικής σύνταξης ανάλογου ύψους με την προβλεπόμενη σε κανονισμό λειτουργίας λογαριασμού ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι ο ΛΕΠΕΤΕ».

Το κούρεμα στις συντάξεις ήταν 50% και έγινε με τον νόμο 4618/2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τροποποιήθηκε με το άρθρο 63 του νόμου 4680/2020 (Ν.Δ.) με πρόβλεψη για χρηματοδότηση προς το ΕΤΕΑΕΠ ως το 2032 από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας και με θέσπιση προσωπικής διαφοράς στις επανυπολογισμένες συντάξεις ως και το 2024.

Οι μέσες επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ έφταναν στα 700 ευρώ μηνιαίως με 14 καταβολές ετησίως, καθώς το Ταμείο είχε χαρακτηριστικά σύμβασης μεταξύ τράπεζας και ασφαλισμένων χωρίς να έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές των Μνημονίων.

Όταν έγινε η στάση πληρωμών (Δεκέμβριο 2017), οι συνταξιούχοι στράφηκαν με αγωγές κατά της Εθνικής, αξιώνοντας να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, χωρίς όμως να δικαιωθούν, μια που η υπόθεση έφτασε να εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share