Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Κλείδωσαν» τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά & επιχειρήσεις - Τι προβλέπει το σχέδιο (Video)

Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις

5 Μαΐου 2022 08:07
Ηλεκτρικό ρεύμα: «Κλείδωσαν» τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά & επιχειρήσεις - Τι προβλέπει το σχέδιο (Video)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ηλεκτρικό ρεύμα: Θέμα ωρών είναι οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία «κλείδωσαν» έπειτα από συνεχείς συσκέψεις. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό εντός της ημέρας. Παράλληλα, στις ρήτρες αναπροσαρμογής θα πρέπει να εστιάζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος που τους χρεώνουν οι προμηθευτές.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης έχει λάβει μέτρα για να σταθεί δίπλα στους πολίτες», τονίζουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας πως «ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις, για τη διαμόρφωση ενός καλά επεξεργασμένου και πλήρως κοστολογημένου πακέτου νέων ρυθμίσεων, έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις.

Οτιδήποτε ανακοινώνεται είναι κοστολογημένο απολύτως και όχι κουβέντες του αέρα, όπως αυτές που λέει ο κ.Τσίπρας, που υπόσχεται εύκολες λύσεις δίχως απολύτως κανέναν υπολογισμό.

Από την στιγμή που η Ευρώπη καθυστερεί στην λήψη αποφάσεων, η Κυβέρνηση όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωράει στην υλοποίηση των δικών της μέτρων».

Οι ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό, ενδεχομένως και σήμερα και θα εξειδικευτούν στη συνέχεια, αύριο, από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πακέτο των ρυθμίσεων θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των αυξήσεων, δίχως όμως να αναμένεται επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο του 2020, όταν οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί -και ειδικά του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί – τον τελευταίο χρόνο.

  • Η μείωση των λογαριασμών θα αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις ενώ θα υπάρχει και κάποια παρέμβαση για τους λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών.
  • Η κυβέρνηση επιπλέον θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής ενώ θα υπάρξει και επιδότηση λογαριασμών λιανικής.
  • Σε πρώτη φάση θα καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του έτους με κόστος κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ
  • Εάν η ενεργειακή κρίση συνεχισθεί η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα και το 2023

Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης που διαθέτει, τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί ως γνωστόν 16-18 Μαΐου.

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απαντά και στην σκληρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει πάντα, υπόσχεται τα πάντα στους πάντες χωρίς καμία απολύτως κοστολόγηση όπως έκανε και για το 1.5 δις των υπερκερδών, το οποίο υποτίθεται ότι προέκυπτε από υπολογισμούς της ΡΑΕ, τους οποίους η ΡΑΕ, δεν είχε κάνει.

Πόσο αλήθεια κοστίζουν όλα αυτά που τάζει ο κ.Τσίπρας και από που θα βρεθούν; Υπάρχουν κάπου “παρκαρισμένα” λεφτά, τα οποία αρκεί κάποιος να ανοίξει το συρτάρι για να τα πάρει; Προφανώς όχι. Η κυβέρνηση πριν ανακοινώσει οποιοδήποτε μέτρο, το κοστολογεί και αναζητά τρόπους για την κάλυψή του αφού χρήματα που περισσεύουν δεν υπάρχουν.

Κάναμε προτάσεις στην Ε.Ε. για πλαφόν στην χονδρική και για χρησιμοποίηση των 230 δις που έχουν μείνει αδιάθετα, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα βοηθούσε πολύ. Η Ευρώπη καθυστερεί και γι΄αυτό όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός προχωράει σε αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο.

Έχει διαθέσει πάνω από 4 δις από τον Σεπτέμβριο και εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να ενισχύσει τους πολίτες. Όσο για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ εύκολο να την υποθέσει κάποιος: θα πει ότι είναι πολύ λίγα και αυτός θα έδινε πολύ περισσότερα».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share