Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Τι πληρώνουμε και γιατί: Ρήτρα αναπροσαρμογής - Η ΔΕΗ εξηγεί τι είναι και πώς υπολογίζεται

Πάρτε χαρτί και μολύβι...

20 Απριλίου 2022 13:15
Τι πληρώνουμε και γιατί: Ρήτρα αναπροσαρμογής - Η ΔΕΗ εξηγεί τι είναι και πώς υπολογίζεται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Στις ρήτρες αναπροσαρμογής θα πρέπει να εστιάζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος που τους χρεώνουν οι προμηθευτές.

Δείτε επίσης: Πάρθηκε η απόφαση: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για δραστική μείωση της τιμής στο ρεύμα

Αυτό βέβαια με τη σειρά του προϋποθέτει πολύ καλή γνώση μαθηματικών, για να αποκρυπτογραφήσουν τις πολύπλοκες εξισώσεις βάσει των οποίων ο κάθε προμηθευτής ενεργοποιεί τις ρήτρες, βασική παράμετρος των οποίων είναι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία έχει πάρει την ανιούσα, καθώς ακολουθεί το ράλι των τιμών των CO2 και παράλληλα τη μικρότερης κλίμακας ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ εξηγεί πως η ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων και προμήθειας, όπως είναι η πλήρης ονομασία, είναι ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

δεη-λογαριασμοσ

Ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας αναγράφεται στο εκάστοτε τιμολόγιο προμήθειας και, όπως αναφέρει η εταιρεία, οι πιστώσεις και χρεώσεις εμφανίζονται στους λογαριασμούς.

Για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη πίστωση/χρέωση αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις kWh κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα. Αν ο λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα θα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες. Η ΔΕΗ, παράλληλα, εξηγεί αναλυτικά τον τύπο υπολογισμού της ρήτρας.

δεη-λογαριασμοσ

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share