Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Πώς θα... «ξεφουσκώσουν» οι λογαρισμοί ρεύματος - Το σχέδιο της κυβέρνησης (Video)

Την ερχόμενη εβδομάδα η εξειδίκευση των μέτρων

4 Μαΐου 2022 08:09
Πώς θα... «ξεφουσκώσουν» οι λογαρισμοί ρεύματος - Το σχέδιο της κυβέρνησης (Video)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέσα στο επόμενο 48ωρο αναμένεται να ανακοινωθεί το γενικό πλαίσιο της εθνικής παρέμβασης για τους λογαριασμούς ρεύματος, με την ερχόμενη εβδομάδα να ακολουθεί η εξειδίκευση των μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύ υψηλές τιμές Ενέργεια.

Ειδικότερα, το σχέδιο που προβλέπει ρεύμα σε περσινές τιμές, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι αυτή προγραμματίστηκε αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα από την Αλεξανδρούπολη, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε γυρίσει την προηγούμενη μέρα από τις Βρυξέλλες.

Επιδότηση και τον Μάϊο

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η παράταση της επιδότησης και για τον Μάιο, με το ίδιο ακριβώς ποσό που δόθηκε και τον Απρίλιο, δηλαδή τα 72 ευρώ ανά μήνα. Σε συνδυασμό, όμως, με τις επιδοτήσεις που κάνουν οι εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ.: η ΔΕΗ δίνει πρόσθετη έκπτωση υπό μορφή επιδότησης, ενώ οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν κατεβάσει την ονομαστική χρέωση της κιλοβατώρας) αλλά και τη μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τον Απρίλιο, οι λογαριασμοί του Μαΐου θα φέρουν επιβάρυνση πολύ κοντά στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Όχι για όλους, όμως. Μόνο οι δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης θα έχουν αυτό το… προνόμιο.

Οι τελικές αποφάσεις για το μόνιμο μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο αυτός να απορροφήσει τις επιβαρύνσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλη την υπόλοιπη χρονιά, θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο μήνα, καθώς το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό.

Η απειλή διακοπής της ροής του φυσικού αερίου είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την τιμή του φυσικού αερίου (σ.σ.: ήδη καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά του Άμστερνταμ), και φυσικά και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς το παρόν, ο Απρίλιος φαίνεται να «κλειδώνει» με τιμή χονδρικής κάτω από τα 250 ευρώ, δηλαδή περίπου 7-8% χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο.

Μέχρι και σήμερα, η τιμή διαμορφώνεται στα 249 ευρώ. Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τον σχεδιασμό για επιδότηση και για τις καταναλώσεις του Απριλίου, αντίστοιχη με αυτή του Μαρτίου (δηλαδή 72 ευρώ τον μήνα), τότε ουσιαστικά θα απορροφηθεί το σύνολο της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για τα 7 στα 10 νοικοκυριά της χώρας, που καταναλώνουν μέχρι 300 κιλοβατώρες ανά μήνα.

Με τιμή χονδρικής στα 249 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή στα 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρων ανέρχεται στα 74 ευρώ περίπου. Άρα, με επιδότηση 72 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής, σχεδόν απορροφάται, και το νοικοκυριό πληρώνει περίπου 50 ευρώ μηνιαίο λογαριασμό για κόστος Ενέργειας, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και ΦΠΑ.

Αυτή θα είναι και η χαμηλότερη μηνιαία επιβάρυνση από τον Αύγουστο και μετά, οπότε και τα νοικοκυριά άρχισαν να επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε τον Μάιο για αυτούς που έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις ή γι’ αυτούς που δεν δικαιούνται της κρατικής επιδότησης, όπως αναφέρει η vradini.gr

Πώς αναμένεται να διαμορφωθεί τον Μάιο το κόστος ανά κιλοβατώρα

Είναι ενδεικτικό το κόστος ανά κιλοβατώρα όπως αναμένεται να διαμορφωθεί τον Μάιο, ανάλογα με την κατανάλωση:

  1. Για 300 κιλοβατώρες, κόστος 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  2. Για 400 κιλοβατώρες, κόστος 0,224 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  3. Για 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, κόστος 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  4. Για 600 κιλοβατώρες ανά μήνα, κόστος 0,28 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share