Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πανάκριβο το πασχαλινό τραπέζι: Αύξηση κατά 30% στα αρνιά και στα κατσίκια - Πόσο θα κοστίσει (Video)

Ακρίβεια «σοκ» 27ετίας πλήττει τα νοικοκυριά

9 Απριλίου 2022 08:11
Πανάκριβο το πασχαλινό τραπέζι: Αύξηση κατά 30% στα αρνιά και στα κατσίκια - Πόσο θα κοστίσει (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μουδιασμένοι είναι οι καταναλωτές ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού καθώς οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια σημειώνουν ρεκόρ, με την ακρίβεια «σοκ» 27ετίας να πλήττει νοικοκυριά

Μειωμένη η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά λένε οι έμποροι, ενώ η τιμή του κατσικιού αναμένεται να φτάσει στα 12 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 9. Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις χτυπούν «κόκκινο» σε όλα τα βασικά αγαθά. Ενδεικτικά συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2021 υπάρχει αύξηση κατά 19.9% στο ελαιόλαδο, 13.6% στα λαχανικά, 8.4% στο γάλα και τα αυγά, 7.8% στα φρούτα και 7.6% στο ψωμί και στα δημητριακά.

Οικονομικός «στραγγαλισμός» λόγω... ακρίβειας: Κρέας, ψωμί και οπωροκηπευτικά στα ύψη - Πάνω από 3 ευρώ το σουβλάκι

Οικονομικός «στραγγαλισμός» λόγω... ακρίβειας: Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας.

Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η άνοδος στις τιμές των καυσίμων και η παρατεταμένη κακοκαιρία δημιουργούν πονοκέφαλο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, το τραπέζι για το Πάσχα φέτος θα είναι πιο ακριβό λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα. Οι τιμές σε κρέας, οπωροκηπευτικά, παραδοσιακά γλυκίσματα, ακόμα και στο ψωμί, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Πάνω από 3 ευρώ η τιμή στο σουβλάκι

Ενδεικτική είναι η τιμή στο σουβλάκι που πριν λίγο καιρό εκτός από γρήγορο φαγητό ήταν και φθηνό. Πλέον τείνει να ξεπεράσει τα τρία ευρώ.

Το μέλος της Ένωσης Ψητοπωλών, Διονύσης Τσιριγώτης, αναφέρει: «Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Προσπαθούμε να είμαστε λίγο ψύχραιμοι. Το ενεργειακό κόστος που έχει ανέβει, συμπαρασύρει τα πάντα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το σουβλάκι όσο πιο χαμηλά γίνεται».

Ο ίδιος αναφερόμενος στην τιμή που βρίσκει να αγοράσεις κανείς το σουβλάκι στην Αθήνα, είπε ότι αρκετά καταστήματα το κρατούν περίπου 3 ευρώ. «Αν κάτσεις και κοστολογήσεις την πατάτα, θα έπρεπε η μερίδα πατάτες να πωλείται προς 4 ευρώ. Ποιος θα την αγοράσει; 4 ευρώ η μερίδα πατάτα;», διερωτάται. Και επισημαίνει ότι μια μερίδα πατάτες πωλείται προς 2,5 ευρώ και το καλαμάκι χοιρινό πωλείται προς 1,5 ευρώ. Μάλιστα, γίνονται και προσφορές για να διευκολυνθούν οι πελάτες

Στην Αθήνα αρκετά καταστήματα κρατούν το σουβλάκι στα περίπου 3 ευρώ. «Αν κάτσεις και κοστολογήσεις την πατάτα, θα έπρεπε η μερίδα πατάτες να πωλείται προς 4 ευρώ. Ποιος θα την αγοράσει; 4 ευρώ η μερίδα πατάτα;», διερωτάται. Και επισημαίνει ότι μια μερίδα πατάτες πωλείται στα 2,5 ευρώ και το καλαμάκι χοιρινό πωλείται στο 1,5 ευρώ. Μάλιστα, γίνονται και προσφορές για να διευκολυνθούν οι πελάτες.

Με νέους τιμοκαταλόγους αγοράζουν το αλεύρι οι αρτοποιοί

Οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, με αυξήσεις 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα, οι ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, ετοιμάζονται για ανατιμήσεις κοντά στο 20%, δηλαδή γύρω στο 1,10 ευρώ. Την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος για ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, βούτυρα, ζάχαρη και κακάο και πάνω απ’ όλα για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέικ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.

Αναπροσαρμογή τιμών και στα κρεοπωλεία

Επιπλέον, ήδη τα συνοικιακά κρεοπωλεία ανέβασαν τις τιμές στο χοιρινό κρέας πάνω από 30%, ενώ αν ανατρέξει κανείς στις χονδρικές τιμές της Κεντρικής Αγοράς, θα διαπιστώσει ότι τα αρνάκια πωλούνται από 6,50 ευρώ ως 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι το εύρος τιμών ήταν 5,30- 5,80 ευρώ.

Επίσης, τα κατσικάκια πωλούνται ως και 7,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 6 ευρώ το κιλό. Όπως όλα δείχνουν, φέτος θα υπάρξουν και ελλείψεις αμνοεριφίων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τις τιμές τους, όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Ο καιρός δεν βοηθάει ούτε στα οπωροκηπευτικά

Αυξήσεις καταγράφονται και στα οπωροκηπευτικά, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν ανεβάσει τις τιμές. Τα αγγουράκια (χονδρική τιμή) πωλούνται ως 2,80 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι η τιμή τους ήταν μόλις 0,70 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share