Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ: Ποιοι θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους μέχρι την 25η Μαρτίου

Τι θα πληρωθεί μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε στους δικαιούχους

21 Μαρτίου 2022 08:05
ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ: Ποιοι θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους μέχρι την 25η Μαρτίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνολικά 50 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 60.700 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 21-25 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Θυμίζουμε πως την ίδια ώρα αναμένεται να δοθεί η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στα 72 ευρώ τον Απρίλιο – Τόσο μειώνεται το φυσικό αέριο

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 16 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές: (60.000 δικαιούχοι, 34 εκατ. ευρώ):

– 16 εκατ. ευρώ σε 42.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 17 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 7.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 700.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

– 300.000 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

οαεδ-λεφτα

Καλπάζει η ακρίβεια - Ο «εφιάλτης» των λογαριασμών ρεύματος χτυπά το ελληνικό νοικοκυριό και τον Απρίλιο

Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το μήνα Φεβρουάριο έκλεισε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα επίπεδα των 210 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Την αντανάκλαση αυτής της μέσης τιμής βλέπουν σήμερα στους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι καταναλωτές και βλέπουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι με δυσκολία θα μπορέσουν να τους πληρώσουν.

Αν όμως δυσκολεύονται οι καταναλωτές τώρα, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τι θα κάνουν όταν έρθουν οι λογαριασμοί του Απριλίου, οι οποίοι θα εκδοθούν με βάση την χονδρεμπορική τιμή του Μαρτίου. Και αυτό γιατί ο Μάρτιος, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά και την προβολή τους για το επόμενο 10ήμερο, εκτιμάται ότι θα κλείσει με μέση χονδρική τιμή στα 320 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αυτό το 60% επιπλέον (πάνω σε ήδη υπέρογκες χρεώσεις) θα οδηγήσει σε «τρελές» τιμές που είναι αδύνατον να καλυφθούν από την επιδότηση που θα δοθεί, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν το ρεύμα για θέρμανση και έτσι έχουν μεγάλες καταναλώσεις.

Την ίδια στιγμή ο ανέλπιστος για τέλη Μαρτίου χιονιάς έχει αυξήσει πολύ τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών που δεν έχουν καμία σχετικά ηπιότερη εναλλακτική για θέρμανση, εκτός ίσως από τα καυσόξυλα. Το ρεύμα όπως προαναφέρθηκε είναι απλησίαστο, το φυσικό αέριο σε ποσοστό έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ και το πετρέλαιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα.

Τα σενάρια, δε, πάνω στο τραπέζι, για την πορεία των τιμών είναι εφιαλτικά, καθώς διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα του πολέμου. Δείχνουν την κατεπείγουσα ανάγκη παρέμβασης της Κομισιόν και εξηγούν γιατί χώρες όπως η Ελλάδα με πεπερασμένα δημοσιονομικά περιθώρια θα διατρέξουν σοβαρότατο κίνδυνο, εφόσον δεν δοθεί κεντρικά μια ευρωπαϊκή λύση.

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που φαίνεται ότι εξετάζει η Κομισιόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου: Πρόσκαιρη παρέμβαση στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου και φορολόγηση στα υπερβάλλοντα κέρδη. Στο σκέλος του φυσικού αερίου, οι κοινοτικοί φαίνεται ότι κάνουν σενάρια πάνω στο πως μπορεί να εφαρμοστεί η πρόταση για προσωρινό πλαφόν στις τιμές χονδρικής του αερίου ή κάποια παραλλαγή της, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεπεραστεί οι ενστάσεις Γερμανών, Ολλανδών και άλλων χωρών.

Το θέμα, φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι, μαζί με μια γενικότερη έρευνα ως προς το κατά πόσο υπάρχει κερδοσκοπία στο μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης, τον ολλανδικό TTF. Δηλαδή ως προς το κατά πόσο οι συμμετέχοντες συναλλάσσονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με φυσική παράδοση ή όχι. Αυτό που συζητά η ΕΕ είναι να μη μπορεί κάποιος να συμμετέχει στο χρηματιστήριο αν διαθέτει μόνο τον τίτλο, χωρίς να έχει στα χέρια του και την ανάλογη ποσότητα.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών (windfall profits), μέτρο που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τμήμα της νέας εργαλειοθήκης της Κομισιόν, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Repower EU.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share