Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Ενεργειακή «βόμβα» στην Ελλάδα: Στα 200 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο - Συνθήκες «κραχ» στα νοικοκυριά

Τα αλλάζει όλα ο πόλεμος στην Ουκρανία

8 Μαρτίου 2022 17:16
Ενεργειακή «βόμβα» στην Ελλάδα: Στα 200 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο - Συνθήκες «κραχ» στα νοικοκυριά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία εκτίναξαν την τιμή του αμερικανικού πετρελαίου έως και τα 123 δολάρια το βαρέλι, ενώ απογείωσαν προς στιγμήν εκείνη του μπρεντ στα 139 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα κινούνται στα επίπεδα των 122 και 127 δολαρίων αντίστοιχα, έχοντας ενισχυθεί περίπου 60% από τις αρχές του έτους. Αν και έως πριν από λίγες εβδομάδες οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα επίπεδα αυτά θα σηματοδοτούσαν την κορύφωση στο ράλι, τώρα ο πήχης ανεβαίνει αισθητά.

Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να ετοιμάζονται για ένα άνευ προηγουμένου σοκ, καθώς πλέον ακόμη και τα 200 δολάρια το βαρέλι φαίνεται ότι δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Αν και η Δύση απέφυγε να επιβάλλει κυρώσεις άμεσα στον τεράστιο ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία οδηγεί σε ολοένα και πιο αυστηρά οικονομικά πέναλτι που δυσχεραίνουν το σύνολο των συναλλαγών - συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών- με τη Μόσχα, αλλά και οδηγούν σε μαζική έξοδο των ενεργειακών κολοσσών από τη χώρα. Για πολλούς στη Δύση τα όσα έχουν αποφασιστεί σημαίνουν de facto απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Και αυτό τρομάζει τους επενδυτές.

πετρέλαιο ακρίβεια

Η Ρωσία εξάγει σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στη Δύση (κυρίως στην Ευρώπη) ημερησίως. Μέρος της προσφοράς της αυτής θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην Κίνα και την Ινδία - αν και δεν είναι σαφές πόσο επιπλέον ρωσικό πετρέλαιο μπορούν οι δύο αυτές οικονομίες να απορροφήσουν. Οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας φτάνουν στα 7,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πιθανή απόσυρση μερικών εκατομμυρίων βαρελιών σε μία αγορά που ήδη υποφέρει από στενότητα θα οδηγούσε τις τιμές άμεσα σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η JPMorgan Chase βλέπει πλέον την τιμή του πετρελαίου στα 185 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Bank of America υπολογίζει ότι θα φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι. Το ιστορικό υψηλό του μπρεντ ήταν τα 147,50 δολάρια το βαρέλι και κατεγράφη τον Ιούλιο του 2008.

Σημειώνεται ότι στις 16:50 ώρα Ελλάδος το πετρέλαιο ήταν στα 129,89 δολάρια το βαρέλι ποσοστό 5,42% σε σχέση με χθες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share