Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Η ιστορία του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα: Τα χρόνια της ευημερίας, η πτώση με το ΔΝΤ και η «τριπλή» αύξηση σε 3 χρόνια

Ποια η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης;

14 Ιανουαρίου 2022 14:00
Η ιστορία του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα: Τα χρόνια της ευημερίας, η πτώση με το ΔΝΤ και η «τριπλή» αύξηση σε 3 χρόνια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια σημαντική είδηση προέκυψε από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Ενώπιος Ενωπίω», με τον πρωθυπουργό της χώρας να προαναγγέλλει, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες, την αύξηση του κατώτατου μισθού για δεύτερη φορά μέσα στο 2022.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, η αύξηση αυτή δε θα γίνει τον Ιούλιο του 2022, αλλά το Μάιο, ήτοι δύο μήνες νωρίτερα, υποσχόμενος πως θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το 2%, που έχει φέρει σήμερα τον κατώτατο μισθό στα 663 ευρώ μηνιαίως, ή αλλιώς 758 ευρώ για 14 πληρωμές ετησίως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η αύξηση συζητείται να κινηθεί μεταξύ στο 6% ή 7%, με επικρατέστερο σενάριο το 7%. Αυτό σημαίνει, ότι ο κατώτατος μισθός θα ανέβει πάνω από τα 700 για πρώτη φορά μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, όταν «χτύπησε» την χώρα η οικονομική κρίση.

Με αφορμή αυτή την αύξηση, το Athensmagazine.gr θυμάται πώς εξελίχθηκε ο κατώτατος μισθός από το 1998 έως και σήμερα, μετρώντας σε ευρώ, συγκρίνοντας και το τι παίρνουμε σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Οι εποχές ευημερίας, η απότομη προσγείωση και η επαναφορά

Ο κατώτατος μισθός, όπως μετριέται από τις υπηρεσίες στατιστικής, βρισκόταν στα 505 ευρώ το 1998, αν και τότε το νόμισμα της Ελλάδας ήταν οι δραχμές. Δεν μπορεί, επομένως, να γίνει σοβαρή σύγκριση, καθώς εκτός του ότι το νόμισμα ήταν διαφορετικό, η αναγωγή από τη δραχμή στο ευρώ με ισοτιμία τις 340.75 δραχμές για κάθε ευρώ δίνει μια διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό επί του ιστορικού μας νομίσματος, καθώς το κόστος ζωής τότε ήταν αρκετά πιο ελεγχόμενο.

Ακολουθώντας καθαρά τα νούμερα και μετά από αυτή τη διευκρίνιση, θα δούμε πως μέχρι το 2010 και λίγο πριν μπούμε στη δίνη των μνημονίων, η αύξηση ήταν ραγδαία και από τα 571.71, όταν ξημέρωσε το ευρώ στην Ελλάδα, φτάσαμε τα 862.82, λίγο μετά την τελευταία ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ.

Μετά την ανακοίνωση εισόδου στο μηχανισμό στήριξης, ωστόσο, η κατάσταση έγινε δραματική και ο κατώτατος μισθός έπεσε στα 683.76 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 200 ευρώ λιγότερα, στο δεύτερο μόλις εξάμηνο του 2012, αν και στο πρώτο εξάμηνο είχε αυξηθεί στα 876.62 ευρώ, που είναι και η υψηλότερη τιμή μέχρι σήμερα. Ελέω των αναγκαίων μέτρων των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά, ωστόσο, η φτωχοποίηση ήρθε απότομα, ειδικά αν σκεφτούμε πως αυτός είναι ο κατώτατος μισθός για 14 πληρωμές ετησίως και, μάλιστα, μεικτά.

Κατώτατος μισθός πορεία

Με λίγα λόγια, σε καθαρά χρήματα από τα 735 ευρώ περίπου στην αρχή του 2012, απότομα πέσαμε στα 586...

Αρκετά χρόνια αργότερα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ήρθε επιτέλους μια αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως, ή αλλιώς 758 για 14 πληρωμές ετησίως. Παρά τον κορωνοϊό, μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ ανέβασε το μισθό σε 663 μηναίως ή 773.5 σε 14 πληρωμές, με υπόσχεση περαιτέρω αύξησης, αν και φυσικά τα δεδομένα που αφορούν το κόστος ζωής είναι διαφορετικά, επιτάσσοντας αυτά τα μέτρα.

Ούτε πλούσιοι, ούτε φτωχοί βάσει μισθών...

Κρίνοντας μονάχα από τους μισθούς και όχι το κόστος ζωής, ειδικά μετά την επέλαση της ακρίβειας τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η από τις τρεις ταχύτητες της Ευρώπης στον κατώτατο μισθό, με προοπτική να ανέβει προς τις υψηλές θέσεις της 2ης ταχύτητας, αφού με την αύξηση της 1ης Ιανουαρίου 2022 πλησιάσαμε ήδη την Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Στο πρώτο γκρουπ με μισθούς κάτω από 750 ευρώ μηνιαίως σε 14 πληρωμές, βρίσκονται οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία και Λιθουανία. Οι μισθοί τους κυμαίνονται από €332 στην Βουλγαρία και €642 στη Λιθουανία.

Στο δεύτερο με μισθό έως 1.500 ευρώ βρίσκουμε Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία και Ισπανία. Οι κατώτατοι τους κυμαίνονται από €773 για Ελλάδα σε €1.108 για Ισπανία.

Τέλος, στο τρίτο με πάνω από 1.500 ευρώ βρίσκουμε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο. Οι κατώτατοι τους κυμαίνονται από €1.555 στην Γαλλία σε €2.202 στο Λουξεμβούργο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share