Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αποδείξεις 2022: Ποιες μαζεύουμε για το αφορολόγητο - Τι γίνεται με τις χάρτινες και το σκανάρισμα

Όλες οι αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε

19 Δεκεμβρίου 2021 14:50
Αποδείξεις 2022: Ποιες μαζεύουμε για το αφορολόγητο - Τι γίνεται με τις χάρτινες και το σκανάρισμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι αλλαγές στις αποδείξεις που μαζεύουμε από το 2022. Για τις αλλαγές στη φορολοταρία, οι αποφάσεις αναμένονται εντός των ημερών.

Αλλαγές έρχονται στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που κοιτάζει η ΑΑΔΕ από το 2022 . Πλέον από το 2022 στις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα υπάρχουν συγκεκριμένα κίνητρα πληρωμής με πλαστικό χρήμα που μπορούν να μειώσουν το φόρο έως και κατά 2.200 ευρώ, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες κέδρους έως και 5.000 ευρώ στη φορολοταρία.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι 18 e-αποδείξεις που θα κόβουν φόρους και η νέα φορολοταρία για περισσότερους - Τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Για τις αλλαγές στη φορολοταρία, οι αποφάσεις αναμένονται εντός των ημερών.

αποδειξεισ-2022

Τα κίνητρα πληρωμής με πλαστικό χρήμα οι διατάξεις κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή και προβλέπουν:

1. Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) της περ. δ) της παρ. 6 που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σύμφωνα με την περ. α) της ως άνω παραγράφου.

Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως, ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Στην υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται επακριβώς οι κλάδοι θα περιλαμβάνονται δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από τους συγκεκριμένους κλάδους θα οδηγεί σε μείωση φόρου έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

αποδειξεισ-2022

«Διπλές» αποδείξεις

Η αξία συγκεκριμένων αποδείξεων, εφόσον η δαπάνη εξοφληθεί με πλαστικό χρήμα θα αθροίζεται διπλή για την κάλυψη της απαίτησης e-πληρωμών στο 30% του εισοδήματος.

Ορισμένες δαπάνες υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων με δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα.

Οι αλλαγές στη φορολοταρία

Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στη φορολοταρία.

Εξετάζονται:

Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα να κλιμακώνονται και να φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.

Τα Χριστούγεννα να υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Επίσης εξετάζεται να γίνονται πιο συχνές κληρώσεις αλλά και τρόποι για την καλύτερη προβολή προς το κοινό.όδειξης που εκδίδεται με κωδικό QR, προκειμένου στην καφετέρια, στο μπαρ ή σε όποια άλλη εμπορική συναλλαγή κάθε φορολογούμενος να μπορεί να σκανάρει τη χάρτινη απόδειξη που εκδόθηκε.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις αποδείξεις 2022

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, ενώ ιατρικά έξοδα τα οποία θα εξοφλούνται με τον ίδιο τρόπο θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος.

Μέχρι στιγμής, στη λίστα με τα επαγγέλματα που θα δίνουν επιπλέον κίνητρο για τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις προκειμένου να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνονται 18 ειδικότητες, αλλά θα προστεθούν και νέες ειδικότητες από κλάδους.

αποδειξεισ-2022

Στη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αναμένεται να περιλαμβάνονται: Δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ιδιωτικοί ερευνητές, εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές, ξυλουργοί, συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ψυκτικοί και επισκευαστές εγκαταστάσεων ψύξης, επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, φωτογράφοι, εργολάβοι σκυροδέματος.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την κατασκευή εφαρμογής με στόχο την ψηφιακή εφαρμογή ελέγχου των αποδείξεων λιανικής πώλησης. Η ψηφιακή εφαρμογή θα ενσωματώνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR Code, θα προβάλλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παραβάσεως, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην ΑΑΔΕ.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share