Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι 18 e-αποδείξεις που θα κόβουν φόρους και η νέα φορολοταρία για περισσότερους - Τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

13 Σεπτεμβρίου 2021 07:51
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι 18 e-αποδείξεις που θα κόβουν φόρους και η νέα φορολοταρία για περισσότερους - Τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιπλέον μείωση στον φόρο εισοδήματος έως και 2.200 το χρόνο θα μπορούν να κερδίσουν όσοι επιλέγουν να πληρώσουν με ηλεκτρονικό χρήμα δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς, φωτογράφους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ οι πληρωμές σε 18 συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, εφόσον πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω e-banking ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, θα εκπίπτουν σε ποσοστό 30% από το φορολογητέο εισόδημα και μέχρι ποσού 5.000 ευρώ.

Πρακτικά. από την έκπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος έως και 2.200 ευρώ κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εφόσον πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα, θα υπολογίζονται εις διπλούν.

Οι κατηγορίες επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι οι εξης:

  • Δικηγόροι
  • Αρχιτέκτονες
  • Ιδιωτικοί ερευνητές
  • Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών
  • Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών
  • Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές
  • Ξυλουργοί
  • Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων
  • Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
  • Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών)
  • Ταξιτζήδες
  • Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας)
  • Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων
  • Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)
  • Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
  • Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες
  • Φωτογράφοι
  • Εργολάβοι σκυροδέματος

Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο:

  • έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,
  • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ,
  • έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ,
  • έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ,
  • έως 2.000 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οι e-αποδειξεις που θα μετρούν διπλά

Παράλληλα, ιατρικά έξοδα τα οποία επίσης θα εξοφλούνται με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με e-αποδείξεις.

Π.χ. μια δαπάνη ύψους 50 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό, λόγω επίσκεψης το ιατρείο του, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως δαπάνη 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που θα υπολογίζονται στο διπλάσιο θα αφορούν, ειδικότερα, έξοδα για παροχή υπηρεσιών από:

  • ιατρούς
  • οδοντιάτρους
  • ορθοδοντικούς
  • κτηνιάτρους
  • διαγνωστικά κέντρα (εξετάσεις και λοιπές διαδικασίες διάγνωσης)

Για παράδειγμα, μια αμοιβή 100 ευρώ σε γιατρό λόγω επίσκεψης στο ιατρείο του, εάν πληρωθεί με κάρτα, θα υπολογίζεται ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα.

Η νέα φορολοταρία

Λίφτινγκ στη φορολοταρία σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει πιο ελκυστική στους φορολογουμένους και να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 13. Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:
Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Ενα από τα σενάρια για τις αλλαγές που εξετάζονται είναι να δίδονται μέσα από την κλήρωση πιο μεγάλα σε αξία ποσά, αλλά σε πιο λίγους.
Επίσης εξετάζονται πιο συχνές κληρώσεις αλλά και τρόποι για τη μεγαλύτερη προβολή τους στο κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

- Γονικές παροχές: Αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές χρημάτων από γονείς σε παιδιά

Αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακίνητων ή ακόμα και χρηματικών ποσών μπορεί να κάνει ο κάθε γονέας προς τα παιδιά του από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη ανακοίνωσε πως κάθε γονιός που σχεδιάζει να γράψει στα παιδιά τους ακίνητη περιουσία εως 800.000 θα απαλλάσσεται από τον φόρο γονικών παροχών και δωρεών. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για την δωρεά ποσού έως 800.000 ευρώ ανά γονέα προς τα τέκνα του. Οι εξαγγελίες αυτές μάλιστα έρχονται σε μια καίρια στιγμή καθώς, σε 3,5 μήνες, δηλαδή από την 1/1/2022, τίθενται σε εφαρμογή οι νέες και αυξημένες αντικειμενικές αξίες. Η συνέχεια εδώ

Λογαριασμοί ρεύματος: Το όφελος για τα νοικοκυριά από τα νέα μέτρα

Από 1ης Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για το σύνολο των νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, διάστημα κατά το οποίο οι διεθνείς τιμές των καυσίμων πιέζουν προς τα πάνω το κόστος του ηλεκτρικού. Αναλυτικά τα μέτρα

Μέτρα 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

Την οικονομική «συνταγή» που συγκράτησε την ύφεση σε μονοψήφιο ποσοστό πέρυσι και οδηγεί την οικονομία σε ανάπτυξη 16,2% στο β΄τρίμηνο φέτος και 5,9% για ολόκληρο το 2021, όπως προανήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, συνεχίζει η κυβέρνηση. Νέα μείωση έως 50% στο ποσό επιστροφής από τις "επιστρεπτέες", επιπλέον μείωση έως 35% στον φόρο εισοδήματος, μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις κόστους λειτουργίας και άλλα οικονομικά μέτρα «αιμοδοτούν» κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ επιπλέον την λειτουργία των επιχειρήσεων έως το 2022, ενώ δίνουν και κίνητρα για μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην προσεχή διετία.

Ο χάρτης των νέων μέτρων για επιχειρήσεις περιλαμβάνει:

1. «Κούρεμα» στις Επιστρεπτέες προκαταβολές έως και 79% της επιδότησης: μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί ως τώρα, ανάλογα με την πτώση τζίρου, από 25% έως 50%. Αυτή ενίσχυση «μεταφράζεται» σε δώρο 660 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν. Η συνέχεια εδώ

Επίδομα πρώτης πρόσληψης: Στα 658 ευρώ ο πρώτος μισθός για τους νέους που θα προσληφθούν

Στα 658 ευρώ διαμορφώνεται ο πρώτος μισθός των νεοπροσλαμβανόμενων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα κάνουν χρήση του κινήτρου το οποίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, προκειμένου να στηριχθούν οι άνεργοι νέοι από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Το νέο επίδομα πρώτης πρόσληψης για περίοδο 6 μηνών ανέρχεται στο ποσό των 600 ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν. Το επίδομα θα χορηγηθεί από το κράτος για να το ξοδέψουν όπως θέλουν οι νέοι και είναι ανεξάρτητο από το μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share