Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΟΑΕΔ: 14+1 προγράμματα που «τρέχουν» μέχρι το τέλος της χρονιάς - Μισθός έως 710 ευρώ

Αναμένεται να προκύψουν έως 68.900 θέσεις εργασίας

4 Οκτωβρίου 2021 17:19
ΟΑΕΔ: 14+1 προγράμματα που «τρέχουν» μέχρι το τέλος της χρονιάς - Μισθός έως 710 ευρώ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O ΟΑΕΔ έχει ανακοινώσει 15 προγράμματα που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου και ήδη «τρέχουν» οι αιτήσεις. Το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου, με την υποβολή αιτήσεων για 25.000 ωφελούμενους αποτελεί βασικό «πυλώνα» καταπολέμησης της ανεργίας.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 9 προγράμματα, ενώ άλλα 6 πρόκειται με βάση τον προγραμματισμό του ΟΑΕΔ να τεθούν σε εφαρμογή έως τις 31/12/2021.

Συνολικά από αυτές τις 15 παρεμβάσεις, εκτός της Κοινωφελούς Εργασίας, αναμένεται να προκύψουν έως 68.900 θέσεις εργασίας.

ΟΑΕΔ: Τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.800 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ).

Το πρόγραμμα αφορά τις Περιφέρειες: Αν. Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα (μικτά) ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

  • Για ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών, 473 ευρώ.
  • Για ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω, 568 ευρώ.
  • Για μακροχρόνια ανέργους, 615 ευρώ.
  • Για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω, 710 ευρώ.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις
    Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.
  • Το πρόγραμμα είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ και καλύπτει και το 2022.
  • Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στις ανωτέρω περιφέρειες.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης (ημερολογιακά).

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 12 μήνες και η επιχορήγηση για κοινούς ανέργους είναι 450 ευρώ, ενώ για μακροχρόνια ανέργους ανέρχεται στα 550 ευρώ τον μήνα.

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα Απασχόλησης 2.000 ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) όλων των ηλικιών

Ωφελούμενοι είναι τα Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ) εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ και τα απεξαρτημένα άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, τα αποφυλακισμένα, τα νεαρά παραβατικά άτομα ή τα νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και τα διεμφυλικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως.

Για τις θέσεις μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση ορίζεται στο 90% με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, όπου καταβάλλονται.

4+1 προγράμματα που «τρέχουν» από τον ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 9.200 επιδοτούμενων ανέργων μέσω της Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας

Το πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 9.200 επιδοτούμενων ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για 12 μήνες, με συνολική μηνιαία επιδότηση μέχρι 830 ευρώ (80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους).

Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση, και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 ευρώ (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 έως 36.000 ευρώ, κατόπιν αίτησης.

Πρόγραμμα Απασχόλησης 8.500 Μακροχρόνια Ανέργων, 55-67 ετών

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.

Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για 5.000 ανέργους ηλικίας έως 29 ετών (Β’ ΚΥΚΛΟΣ).

Η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) τουλάχιστον 50 ωρών και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους (κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια προς το ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία τοποθέτησης ανέργων νέων ηλικίας έως 29 ετών για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει κάθε μήνα στους ασκούμενους καθαρή ημερήσια αποζημίωση 25 ευρώ (και όχι πάνω από 22 ημέρες τον μήνα) που αφορά 6ωρη εργασιακή εμπειρία.

Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30, στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου και κοινωνικού τομέα, που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν από την αίτηση.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, οι οποίοι έχουν αποκτήσει τον τίτλο σπουδών τους εντός της προηγούμενης τριετίας.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι επτά μήνες και ο ΟΑΕΔ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό με πλήρεις εισφορές.

Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 1.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας

Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου, ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Το πρόγραμμα διαρκεί 7 μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

ΟΑΕΔ: Τα προγράμματα που θα γίνουν μέσα στο 2021

  • Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 2.000 ανέργους 18-29 ετών περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις
    Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες, με έμφαση στις γυναίκες (Α΄ ΚΥΚΛΟΣ).
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση έως 5.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες σε Μετάβαση, με έμφαση στις γυναίκες (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ).
  • Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.400 ανέργων, στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νεοφυών επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία για 3.000 ανέργους 18-29 ετών και 1.000 ανέργους 30 ετών και άνω.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share