Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ΟΑΕΔ: Έρχονται αυξήσεις στα επιδόματα – Nέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους με μισθό 663 ευρώ

Σας αφορά!

17 Σεπτεμβρίου 2021 15:12
ΟΑΕΔ: Έρχονται αυξήσεις στα επιδόματα – Nέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους με μισθό 663 ευρώ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΟΑΕΔ: Με την ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2022 αυξάνoνονται και μία σειρά επιδομάτων του Οργανισμού!

Από 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

ΟΑΕΔ: Έρχονται αυξήσεις στα επιδόματα

Αύξηση θα έχουν και τα κάτωθι επιδόματα

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  • Από το επίδομα επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται πως με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

ΟΑΕΔ: Nέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους με μισθό 663 ευρώ

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας από τον ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει ο ΟΑΕΔ κατά 100%, δηλαδή και το μισθό και τις εισφορές των δικαιούχων. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα μετά και την αύξηση που δόθηκε το ποσό των 663 ευρώ (μεικτά)

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προετοιμασία ανέργων νέων σε εργασιακό περιβάλλον του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη σταθερή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ωφελούμενοι της πράξης είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι).Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7 μήνες πλήρους απασχόλησης.

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει κατά την υποβολή αίτησης συμμετοχής και κατά την έναρξη της πράξης να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης απασχόλησης ή κατάρτισης.

ΟΑΕΔ: Nέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους με μισθό 663 ευρώ

Φορείς παροχής θέσεων ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑΣ δύναται να είναι:
α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Λ.Ο.) και

β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) & επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 7 μήνες (πλήρης απασχόληση).

Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (που πλέον θα ανέρχεται στα 663 ευρώ μεικτά).

Επιπρόσθετα καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με την προαναφερόμενη αποζημίωση.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας, για τον χρόνο συμμετοχής τους σε αυτό, υπάγονται στη μικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

ΟΑΕΔ: Nέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους με μισθό 663 ευρώ

Προϋποθέσεις

Αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος θα πρέπει να διασφαλίζονται τα ακόλουθα:

– Όλες οι επιχειρήσεις που δύναται να συμμετέχουν θα πρέπει να λάβουν ευρεία ενημέρωση για τη δράση προκειμένου να μπορούν να αποτελέσουν φορέα υποδοχής ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς

– Η επιλογή των φορέων υποδοχής να γίνει με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο.

– Οι ωφελούμενοι να μην καλύπτουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να μην υποκαθιστούν υπαλλήλους/εργαζόμενους της επιχείρησης (απολύσεις) στην οποία θα τοποθετηθούν.

– Να μην υπάρχει υποχρέωση οι ωφελούμενοι να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις μετά το τέλος του προγράμματος με τους ίδιους προνομιακούς για τις επιχειρήσεις όρους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share