Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συντάξεις Οκτωβρίου: Ανατροπή με την ημερομηνία καταβολής - Τι αλλάζει στις επικουρικές (Video)

Γνωστοποιήθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής

11 Σεπτεμβρίου 2021 09:50
Συντάξεις Οκτωβρίου: Ανατροπή με την ημερομηνία καταβολής - Τι αλλάζει στις επικουρικές (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Γνωστοποιήθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για τον μήνα Οκτώβριο. Ειδικότερα, για ΙΚΑ, Τράπεζες, ΟΤΕ η πληρωμή ξεκινά Παρασκευή 24/9, για όσους το ΑΜΚΑ τελειώνει σε 1,3,5,7,9. Τα χρήματα θα έχουν μπει από το απόγευμα της Πέμπτης. Παράλληλα, δείτε τις προϋποθέσεις για να βγείτε σε σύνταξη όσοι χρωστάτε στα ταμεία

Για τα ίδια ταμεία, όσων το ΑΜΚΑ τελειώνει σε 0,2,4,6,8 θα πληρωθούν την Δευτέρα 27/9. Τα χρήματα θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς από το απόγευμα της Παρασκευής 24/9.

Την Τρίτη 28/9 θα καταβληθούν οι συντάξεις των ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ.

Τέλος, την Τετάρτη 29/9 θα χορηγηθούν οι συντάξεις των ταμείων: ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Αναδρομικά

Τέλος Σεπτεμβρίου και εντός του Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά που εκκρεμούν σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Έτσι, μένει να πληρωθούν όσοι βγήκαν σε σύνταξη πριν τον Μάιο του 2016, αλλά και όσοι ήταν ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα ταμεία.

Τι αλλάζει στις επικουρικές

Στο μοντέλο του «ατομικού κουμπαρά» βασίζεται το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων. Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης αφορά σε νέους ασφαλισμένους, νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, αλλά προαιρετικά θα μπορούν να ενταχθούν και ήδη εργαζόμενοι μέχρι 35 ετών.

Επίσης, το νέο σύστημα συνδέει το ύψος των επικουρικών συντάξεων με την απόδοση των κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων στον λεγόμενο «ατομικό κουμπαρά» και θα επενδύονται. Τη διαχείριση των χρημάτων θα αναλάβει ένα δημόσιο ταμείο.

Με το νέο σύστημα, όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λάβει επικουρική σύνταξη η οποία θα είναι ανάλογη με το ποσό των εισφορών που έχει καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου και την απόδοση της επένδυσης.

Θα θεσπισθεί μίνιμουμ εγγύηση των παροχών αναλόγως με τις συσσωρευμένες εισφορές του ατομικού κουμπαρά, ενώ θα δίδεται η ευχέρειας επιλογής – ανά τριετία – σε κάθε ασφαλισμένο, μεταξύ υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού ρίσκου επένδυση των εισφορών του.

Το νέο ταμείο θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, ενώ η διαχείριση των κεφαλαίων του θα ανατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share