Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023

Στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια: Σε αυτές τις περιοχές μπορούν να ψάξουν οι σπουδαστές για ευκαιρίες

Άλλη μια χρονιά όπου χρειάζεται... σαφάρι για τη στέγη τους

5 Σεπτεμβρίου 2021 10:02
Στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια: Σε αυτές τις περιοχές μπορούν να ψάξουν οι σπουδαστές για ευκαιρίες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη ως προς τα ενοίκια για τους φοιτητές, με την εύρεση ενός σπιτιού να είναι δύσκολη, ειδικά με τις επιθυμητές προϋποθέσεις, όπως η τοποθεσία του κοντά σε ΜΜΜ ή στη σχολή, έχοντας φυσικά επιρροή και από τις αυξήσεις τιμών που έρχονται.

Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών. Οταν, όμως, εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσω να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί.

Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητά του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει τη διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη. Μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό, όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια μπορεί κανείς να μετακινηθεί.

Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω, που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ' όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό . Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών (Λ. Καβάλας), μπορούν να βρεθούν στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια, με στόχο τη συγκατοίκηση. Μην ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από 7 Ιουλίου 2020. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν τις παραπάνω περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής -πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, διότι μέσω της Λ. Θηβών, με ένα λεωφορείο, μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στο Βύρωνα και στην Ηλιούπολη. Μην ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό, όπου εύκολα μπορεί κανείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες. Ενώ από τον Υμηττό και το Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορεί ο φοιτητής να μετακινηθεί μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό.

Σημαντικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά καταγράφονται και στις άλλοτε οικονομικότερες περιοχές, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός, που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση, είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα.

Οσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 υπνοδωμάτια άνω των 60 τ.μ., με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 450-500 ευρώ αφορά μικρά δυαράκια.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών, διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού, που αποτελούν τα «γρηγορότερα» μέσα μαζικής μεταφοράς.

Έρχονται αποζημιώσεις

Την ερχόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιουλίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Eν τω μεταξύ, το Δημόσιο κατέβαλε και την 4η αποζημίωση στους πυρόπληκτους, με τον κ. Σταϊκούρα να διευκρινίζει ότι δικαιούχοι αποζημιώσεων θα είναι όλοι όσοι επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές από την 1η Μαΐου και έως τη δημοσίευση του σχετικού νόμου και όχι από τις 27 Ιουλίου, όπως ήταν η αρχική ημερομηνία. Η σχετική τροποποίηση έγινε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε στη Βουλή, με διεύρυνση και των σχετικών πληγεισών περιοχών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share