Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Φωτιές: Καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους - Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα καμένα

Πάνω από 3,7 εκατ. ευρώ σε 528 δικαιούχους

20 Αυγούστου 2021 19:56
Φωτιές: Καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους - Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα καμένα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πληρώθηκαν τα πρώτα ποσά σε ανθρώπους που επλήγησαν από τις φωτιές.

Οι 528 δικαιούχοι στους οποίους πιστώθηκαν άμεσα νωρίτερα οι πρώτες αποζημιώσεις συνολικού ύψους 3.741.320,31 ευρώ, είναι όσοι επλήγησαν από τις φωτιές και κατέθεσαν την αίτησή τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ποσά

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, έως τις 18:00 σήμερα το απόγευμα είχαν κατατεθεί αιτήσεις από 1054 μοναδικά ΑΦΜ, με δικαιούχους πληρωμής 800 μοναδικά ΑΦΜ, καθώς οι υπόλοιποι 254 εντάσσονται σε άλλες κατηγορίες, όπως εκείνες της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, το συνολικό ύψος του ποσού των αποζημιώσεων, που έχουν αιτηθεί μέχρι τώρα οι πυρόπληκτοι πολίτες, είναι 5.439.183 ευρώ .

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι πληρωμές θα γίνονται σε τακτική βάση, κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Φωτιές: Καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους

Ωστόσο έρχεται και νέα έκτακτη χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ σε πληγέντες Δήμους και Περιφέρειες από τις πυρκαγιές.

Αυτοψίες στα καμένα

Ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή (20/8) ο έλεγχος και επανέλεγχος από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια των περιοχών στις ΠΕ Αττικής, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές που κατέκαψαν μεγάλο μέρος της χώρας μας από τις αρχές Αυγούστου.

Συνολικά έχουν διεξαχθεί 2.413 αυτοψίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα:

  • Στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 830 αυτοψίες, εκ των οποίων 412 στον Δήμο Αχαρνών, 46 στον Δήμο Κηφισιάς, 335 στον Δήμο Ωρωπού και 37 στον Δήμο Διονύσου.
  • Αντίστοιχα, διενεργήθηκαν 619 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 151 στην ΠΕ Ηλείας, 51 στην ΠΕ Μεσσηνίας, 205 στην ΠΕ Λακωνίας και 212 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 888 αυτοψίες, 688 στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και 200 στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.
  • Στον Δήμο Λοκρών, στην ΠΕ Φθιώτιδας, έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.
  • Στον Δήμο Δωρίδος, στην ΠΕ Φωκίδος, έχουν διενεργηθεί 64 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

  • 1.441 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 560 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 473 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 408 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
  • 98 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 24 είναι κατάλληλοι για χρήση, 47 προσωρινά ακατάλληλοι και 27 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
  • Ελέγχθηκαν 845 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων οι 70 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 362 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 413 επικίνδυνοι για χρήση, οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
  • Τέλος, ελέγχθηκαν 29 δημόσια κτίρια ή/και ναοί, εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 17 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 7 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Συνολικά έχουν γίνει επανέλεγχοι σε 519 κτίρια, εκ των οποίων 412 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 107 κρίθηκαν επισκευάσιμα. Από αυτούς, στην Αττική έχουν γίνει 118 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 391, κατά την ίδια ανακοίνωση.

Αυτοψία στα καμένα

«Διπλή» κόλαση στην Αττική: 5η ημέρα φωτιάς στα Βίλια, νέο μέτωπο στην Κερατέα

«Διπλή» κόλαση βιώνει εκ νέου η Αττική ως προς τα πύρινα μέτωπα, με την φωτιά στα Βίλια να καίει για 5η ημέρα και ένα νέο μέτωπο να προκαλείται από φωτοβολίδα στην Κερατέα.

Για πέμπτο 24ωρο, αρχικά, το πύρινο μέτωπο στα Βίλια είναι ενεργό και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν ένα μικρό κομμάτι της πυρκαγιάς, η οποία τις τελευταίες ώρες κινείται νότια προς το όρος Κανδήλι, ελπίζοντας να μην περάσει στα Μέγαρα.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Σημειώνεται πως οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Διάσπαρτες κατοικίες και άλλα κτίσματα στο δάσος ανάμεσα σε Οινόη, Καραούλι, Αγιο Γεώργιο, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, παραδόθηκαν στις φλόγες από το βράδυ της Τετάρτης με τη φωτιά να αδυνατεί να ελεγχθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται για ακόμα μια ημέρα σε κόκκινο συναγερμό. Πόρτα πόρτα απομάκρυναν οι αστυνομικοί τους κατοίκους στους οικισμούς ΤΙΤΑΝ, Πανόραμα, Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, που εκκενώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής. Οι Αρχές αποφάσισαν να μην ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης «112», καθώς τα σπίτια βρίσκονταν διάσπαρτα σε απομακρυσμένα σημεία και υπήρχε κίνδυνος οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν κοντά στις φλόγες. Οι ισχυροί άνεμοι από το μεσημέρι οδήγησαν τη φωτιά μακριά από τους οικισμούς, με το μεγάλο μέτωπο να κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, καίγοντας το όρος Πατέρα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share