Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τι ισχύει φέτος για τα τεκμήρια

Ποιοι και πότε μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια

12 Ιουλίου 2021 07:48
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τι ισχύει φέτος για τα τεκμήρια

Τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες, τα αυτοκίνητα και τα άλλα τεκμήρια έχουν οι φορολογούμενοι.

Το τεκμήριο αμφισβητείται εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών που τον βαρύνουν, και αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.

Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:

  • υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις
  • είναι φυλακισμένοι
  • νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική
  • είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας
  • συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές
  • είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
  • προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

φορολογικές δηλώσεις 2021 τεκμήρια

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει πληρωθεί για έναν ολόκληρο χρόνο από την εργασία του και δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα ούτε αυτός ούτε η σύζυγός του, τότε το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την ιδιοκτησία Ι.Χ. αυτοκινήτου αμφισβητείται και δεν υπολογίζεται.

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Η Φορολογική Διοίκηση (Δ.Ο.Υ.) ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Στις πιο πάνω α’ και ε’ περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής δαπάνης και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου. Προκειμένου για αντικειμενικές δαπάνες των τέκνων, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον τον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

τεκμήρια φορολογικών δηλώσεων

Φορολογικές δηλώσεις: Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες δεν πληρώνουν φόρο

Ευχάριστα θα είναι φέτος τα νέα για πολλούς συμπολίτες μας στις φορολογικές τους δηλώσεις, αφού πάνω από πέντε εκατομμύρια Έλληνες δε θα πληρώσουν φόρο, με 1.5 εκατ. εξ αυτών να παίρνουν και επιστροφή.

Μετά την επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων και την ανάρτηση των αποζημιώσεων των εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας το 2020 στο Τaxisnet, το σύνολο των σχετικών στοιχείων έχει προσυμπληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με αποτέλεσμα η υποβολή δηλώσεων να αυξάνεται καθημερινά. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν εκκαθαριστεί 1.858.338 φορολογικές δηλώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η υποβολή των φετινών δηλώσεων χωρίς να δοθεί παράταση.

Όπως εκτιμάται από στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, φέτος οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο, ενώ τα μηδενικά εκκαθαριστικά θα φτάσουν ή και θα υπερβούν τα 5 εκατομμύρια, από 4.573.617 πέρυσι.

Από την επεξεργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο σύνολο των εκκαθαριστικών, πιστωτικά είναι τα 427.153 που αντιστοιχούν στο 16,86%, ενώ τα μηδενικά ανέρχονται σε 1.378.637, ήτοι το 54,41%. Συνολικά, το 71,27% των φορολογουμένων θα έχει μηδενικό εκκαθαριστικό ή επιστροφή φόρου.

Η αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων που θα δουν στους λογαριασμούς τους επιστροφή φόρου οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις αναστολές εργασίας κατά το 2020 αλλά και στη μείωση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει χαμηλό συντελεστή φορολόγησης 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι και τα 10.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερες δαπάνες για τις επιστροφές φόρου, καθώς υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, από 382 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share