Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συντάξεις Αυγούστου 2021: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής - Αυξήσεις και αναδρομικά σε τρεις δόσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

7 Ιουλίου 2021 09:21
Συντάξεις Αυγούστου 2021: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής - Αυξήσεις και αναδρομικά σε τρεις δόσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συντάξεις: Από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου 2021. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε το Μάιο του 2019.

Τι ορίζει ο Νόμος

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συντάξεις Αυγούστου 2021: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής

Oι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2021

- Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
- Την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Αυγούστου 2021 θα πληρωθούν ως εξής:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Αυγούστου του 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά σε τρεις δόσεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Πριν προλάβει το υπουργείο Εργασίας να κλείσει τις εκκρεμότητες με τον επανυπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων κύριων συντάξεων -για συνταξιούχους που έφυγαν από την ενεργό δράση με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης- θα κληθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να υπολογίσει και τα αναδρομικά από τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, για τα οποία φαίνεται να δικαιώνονται οι συνταξιούχοι από το ΣτΕ.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα περιμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου προκειμένου να συμμορφωθούν πλήρως. Φαίνεται όμως ότι τα σενάρια για το πώς θα γίνει η καταβολή έχουν ήδη βγει από το συρτάρι καθώς πρόβλεψη στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί και ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Συντάξεις Αυγούστου 2021: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής

Σε τρεις φάσεις
Οι εκκρεμότητες -τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα- θα πρέπει να κλείσουν σε τρεις φάσεις προκειμένου περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, να μάθουν επιτέλους ποια θα είναι η σύνταξη που θα λαμβάνουν και ποιο το ύψος των αναδρομικών που δικαιούνται.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους μια βεβαίωση για το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν.

1. Η πρώτη φάση θα έχει να κάνει με τον επανυπολογισμό της σύνταξης και την καταβολή των αναδρομικών για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας μετά τον Μάιο του 2016. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα έπρεπε να πάρουν τα χρήματά τους από το τέλος Ιουνίου ωστόσο λόγω "τεχνικών δυσκολιών" είχαμε αναβολή για το τέλος Ιουλίου. Ουσιαστικά σε εκκρεμότητα είναι οι συνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ καθώς οι συνταξιούχοι του δημοσίου έχουν πάρει τα χρήματά τους.

2. Η δεύτερη φάση, αφορά στον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης πριν από τον Μαιο του 2016. Μια δύσκολη διαδικασία καθώς επηρεάζει το ύψος της προσωπικής διαφοράς που έχει ο κάθε συνταξιούχος. Γι’ αυτό και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δεσμευτεί με ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Χρήματα και αναδρομικά θα λάβουν όσοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή όσοι λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη από αυτή που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ωστόσο, οι αυξήσεις δεν θα καταβληθούν εφάπαξ αλλά σε βάθος 5ετίας.

3. Η τρίτη μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με τις παράνομες κρατήσεις σε επικουρικές και δώρα. Όλα εξαρτώνται από την απόφαση του ΣτΕ για την οποία πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι θετική για τους συνταξιούχους. Θετική σημαίνει ότι θα τους εξασφαλίσει αναδρομικά και δώρα για περίοδο 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016. Τα ποσά μπορεί να ξεκινούν από τα 650 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τα 3600 ευρώ.

Μάλιστα, για μια ακόμη φορά θα δοθούν χρήματα και στους κληρονόμους όπως ακριβώς συνέβη και με τις κύριες συντάξεις. Το θετικό είναι ότι αυτή τη φορά υπάρχει το "προηγούμενο" με τις κύριες συντάξεις οπότε οι σχετικοί μηχανισμοί είναι στημένοι. Το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,5 δις. ευρώ καθώς ο αριθμός των δικαιούχων είναι μεγάλος. Ουσιαστικά δικαιώνονται και δικαιούνται αναδρομικών όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1100 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share