Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» στο Χρηματιστήριο: Προς διαγραφή άλλες 13 τουλάχιστον εισηγμένες επιχειρήσεις!

Ρεκόρ αποχωρήσεων εισηγμένων εταιριών μέσα στο 2021

15 Ιουνίου 2021 10:11
«Βόμβα» στο Χρηματιστήριο: Προς διαγραφή άλλες 13 τουλάχιστον εισηγμένες επιχειρήσεις!

«Αδειάζει» το Χρηματιστήριο, καθώς ρεκόρ αποχωρήσεων εισηγμένων εταιριών θα έχουμε φέτος με τουλάχιστον 13 εισηγμένες να οδεύουν προς διαγραφή κι ενώ η χασούρα σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα Jumbo, είναι τεράστια εξαιτίας του lockdown που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Την περασμένη Πέμπτη 10 Ιουνίου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της ΓΕΚΕ, που ελέγχει το ξενοδοχείο «President», να οδηγήσει την εταιρία εκτός ταμπλό. Η οικογένεια Κεφάλα και ειδικότερα τέσσερα μέλη της ελέγχουν αθροιστικά το 93,14% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, δηλαδή πάνω από το 90%, ποσοστό που απαιτείται για delisting έπειτα από δημόσια πρόταση, δηλαδή για ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου από το Xρηματιστήριο Aθηνών. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν μία εκ των τεσσάρων μετόχων (η Δωροθέα Kεφάλα) δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΓEKE/PRESIDENT από το Χρηματιστήριο.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Ταυτόχρονα με τη ΓΕΚΕ ετοιμάζεται η Paperpack, το Ιασώ, με τους ιδιοκτήτες να έχουν ξεπεράσει το 90% και να οδεύουν προς την έξοδο, ενώ και η Newsphone ξεπέρασε το απαιτούμενο όριο, καθώς o προτείνων μέτοχος έφτασε το 91,79%. Το 2021 έχουν ήδη διαγραφεί οι εξής μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη ΑΕ, Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και Eurobrokers, DIVERSA AEBE και Forthnet.

Στις 11 οι διαγραφές εισηγμένων το 2020

Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 μετρήσαμε 11 διαγραφές εισηγμένων. Ειδικότερα διεγράφησαν η FG Europe, ακολούθησε η ΕΛΤΡΑΚ, ενώ στις 12 Ιουνίου διεγράφησαν τρεις πρώην εισηγμένες (Νηρέας, Σελόντα και Καράτζης). Την 1η Σεπτεμβρίου διεγράφη η Περσεύς και στις 4 Δεκεμβρίου διεγράφησαν οι εταιρίες Βωβός, Mega Chanel, Aλφα Finance, Πήγασος και Χατζηκρανιώτη.

Το 2019 διεγράφησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εξής εισηγμένες: Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Ανεμος/Grivalia, Κρητών Αρτος, Κανάκης, ενώ το 2018 είχαμε τρεις διαγραφές (Αθηνά, Κορρές και Αιολική Επενδύσεων).

Κινδυνεύει με «λουκέτο» το 38% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων!

Σοκ προκαλείται στην ελληνική οικονομία, καθώς με κλείσιμο κινδυνεύει το 38% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, να προβαίνει σε δραματική έκκληση για διάσωσή τους.

«Το 38% των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων σε όλο το φάσμα της αγοράς έχει φόβο για λουκέτο το επόμενο εξάμηνο» σημείωσε ο κ. Καββαθάς, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι το 72% των επιχειρήσεων δηλώνουν μειωμένο κύκλο εργασιών το 2ο εξάμηνο του 2020, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει ήδη ληιξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές.

«Είναι ένα εκρηκτικό κλίμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά με λουκέτα. Και χιλιάδες θέσεις ανεργίας» πρόσθεσε.

Τέλος, έκανε λόγο ότι τα μέτρα στήριξης της εστίασης βρίσκονται σε «θετική κατεύθυνση», αν και όπως είπε «το 37% των δυνητικών δικαιούχων μένουν εκτός. Εκεί χρειάζεται παρέμβαση».

Ελληνική οικονομία: Ανάγκη στήριξης στο λιανεμπόριο

«Ο κόσμος βγήκε τις πρώτες δύο μέρες, στη συνέχεια υπήρχε παγωμάρα. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι να μείνουμε ανοιχτά όλο το επόμενο διάστημα. Θα βρούμε τον βηματισμό μας. Και σιγά σιγά θα έρθουν τα καλύτερα ταμεία» δήλωσε ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Σπύρος Καπράλος, για τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων του δεν έχει νέα προϊόντα, λόγω έλλειψη ρευστότητας.

Ως εκ τούτου, ζήτησε την στήριξη του λιανεμπορίου, τόσο σε ότι αφορά στις αναστολές εργασίας, όσο και στο θέμα της επιδότησης των υφισταμένων θέσεων εργασίας αλλά και των ενοικίων.

«Πολύ χαμηλοί οι τζίροι που γίνονται. Και θα γίνονται για πολύ καιρό ακόμα. Δεν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν την κανονικότητα που γνώριζαν τόσα χρόνια» συμπλήρωσε.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share