Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Μητσοτάκης για την ύφεση στην οικονομία: «Είμαστε στο δρόμο της επιτυχίας»

Το μήνυμά του μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020

5 Μαρτίου 2021 14:58
Μητσοτάκης για την ύφεση στην οικονομία: «Είμαστε στο δρόμο της επιτυχίας»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η ελληνική οικονομία σημείωσε, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μια σημαντική ύφεση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται, όμως, αισιόδοξος και να τονίζει πως η χώρα μας βρίσκεται στο δρόμο της επιτυχίας.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως καθοριστικό ρόλο είχε η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα στερεότυπα που υπήρχαν.

Ελληνική οικονομία: Το μήνυμα Μητσοτάκη για την ύφεση

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η Ελληνική Οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαλύουμε στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία για την ύφεση πέρυσι, καθώς η μείωση του ΑΕΠ ανήλθε σε 8,2%, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να διαμορφώνεται σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 183,6 δισ. ευρώ το 2019. Υπενθυμίζεται πως οι εκτιμήσεις για την ύφεση ήταν σε ποσοστό 10,5%.

Δυστυχώς, τελειώνουν τα λεφτά…

Ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες έρχονται στην χώρα μας, καθώς και σε οικονομικό επίπεδο η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά επίπονη, με τα διαθέσιμα χρήματα ολοένα να ροκανίζονται.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα μας- όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη- είναι σαφής και, δυστυχώς για όλους μας, αμετάβλητη από την αρχή σχεδόν του 2ου κύματος: η πανδημία σφυροκοπεί ανηλεώς (και) την Ελλάδα, οδηγώντας σε συνεχή μέτρα που έχουν ως στόχο την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Κορωνοϊός: Άσχημα τα νέα και οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας

Η οικονομία, ως γνωστόν, βάλλεται βιαίως, καθώς το lockdown δεν επιτρέπει σε πάρα πολλές επιχειρήσεις να ανοίξουν, ενώ ακόμα και αυτές που είναι ανοιχτές (με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και όσα καταστήματα πωλούν είδη πρώτης ανάγκης) βλέπουν τον τζίρο τους να κατακρημνίζεται.

Γι’ αυτό το λόγο, και δεδομένου του ότι συνεχίζουμε με κλειστά σχεδόν τα πάντα, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει κάποια μέτρα στήριξης για τις πληγείσες επιχειρήσεις και για όσους εργαζόμενους βρίσκονται- αναγκαστικά, λόγω συνθηκών- σε αναστολή.

Τα χρήματα μέχρι στιγμής μπαίνουν κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων και χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, δεν είναι όλα «ρόδινα».

Γιατί το λέμε αυτό;

Πολύ απλά γιατί σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους τα 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί ως βοήθεια για εταιρίες και πολίτες επαρκούν μέχρι και τον Απρίλιο το πολύ. Μετά, αρχίζουν τα (πολύ) δύσκολα.

Μακάρι, βέβαια, μέχρι τότε η κατάσταση να βελτιωθεί πάρα πολύ και να μη χρειαστεί να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι αν και κατά πόσον μας έφτασαν τα 7.5 δισ…

Πηγή: Instanews.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share