Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Τραγωδία για την ελληνική οικονομία: Ύφεση-σοκ στο 8.2% για το 2020

Τουλάχιστον είναι πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και θεσμών...

5 Μαρτίου 2021 13:01
Τραγωδία για την ελληνική οικονομία: Ύφεση-σοκ στο 8.2% για το 2020
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τραγικά είναι τα νέα, που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία, καθώς σημειώθηκε μια σοκαριστική ύφεση της τάξης του 8.2% για το 2020, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση τοποθετούσε στο 10,5% την ύφεση το 2020 και οι θεσμοί στο 10%, συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού να βαραίνουν εξαγωγές, επενδύσεις και κατανάλωση. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη εκτίμηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το έτος 2020, με τα νέα επίσης για την αντοχή της οικονομίας να μην είναι θετικά.

Ελληνική οικονομία: Μεγάλη ύφεση... ελέω κορωνοϊού

Η εκτίμηση αυτή έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του έτους 2020 (μη εποχικά διορθωμένων) όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων από τις πηγές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, το ΑΕΠ το 2020 σε όρους όγκου ανήλθε σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 183,6 δισ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,2%. Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2020 ανήλθε σε 165,8 δισ. ευρώ έναντι 183,4 δισ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,6%.

Δυστυχώς, τελειώνουν τα λεφτά…

Ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες έρχονται στην χώρα μας, καθώς και σε οικονομικό επίπεδο η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά επίπονη, με τα διαθέσιμα χρήματα ολοένα να ροκανίζονται.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα μας- όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη- είναι σαφής και, δυστυχώς για όλους μας, αμετάβλητη από την αρχή σχεδόν του 2ου κύματος: η πανδημία σφυροκοπεί ανηλεώς (και) την Ελλάδα, οδηγώντας σε συνεχή μέτρα που έχουν ως στόχο την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Κορωνοϊός: Άσχημα τα νέα και οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας

Η οικονομία, ως γνωστόν, βάλλεται βιαίως, καθώς το lockdown δεν επιτρέπει σε πάρα πολλές επιχειρήσεις να ανοίξουν, ενώ ακόμα και αυτές που είναι ανοιχτές (με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και όσα καταστήματα πωλούν είδη πρώτης ανάγκης) βλέπουν τον τζίρο τους να κατακρημνίζεται.

Γι’ αυτό το λόγο, και δεδομένου του ότι συνεχίζουμε με κλειστά σχεδόν τα πάντα, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει κάποια μέτρα στήριξης για τις πληγείσες επιχειρήσεις και για όσους εργαζόμενους βρίσκονται- αναγκαστικά, λόγω συνθηκών- σε αναστολή.

Τα χρήματα μέχρι στιγμής μπαίνουν κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων και χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, δεν είναι όλα «ρόδινα».

Γιατί το λέμε αυτό;

Πολύ απλά γιατί σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους τα 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί ως βοήθεια για εταιρίες και πολίτες επαρκούν μέχρι και τον Απρίλιο το πολύ. Μετά, αρχίζουν τα (πολύ) δύσκολα.

Μακάρι, βέβαια, μέχρι τότε η κατάσταση να βελτιωθεί πάρα πολύ και να μη χρειαστεί να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι αν και κατά πόσον μας έφτασαν τα 7.5 δισ…

Πηγή: Instanews.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share