Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βγείτε για σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα! Ποιοι οι κερδισμένοι και πότε θα γίνουν οι επιστροφές των περικοπών στις συντάξεις χηρείας

Συντάξεις και επιδόματα: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές Ιουλίου - Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες

14 Ιουνίου 2021 16:18
Βγείτε για σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα! Ποιοι οι κερδισμένοι και πότε θα γίνουν οι επιστροφές των περικοπών στις συντάξεις χηρείας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Βγείτε για σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα! «Η αξιοποίηση των πλασματικών χρόνων είναι ένα μέτρο ευεργετικό και μπορεί κάποιος εργαζόμενος να βγει στη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα» σημείωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης στην εκπομπή "Tώρα ό,τι Συμβαίνει" του Open Tv. Ενώ, στα «κάγκελα» βρίσκονται 1.000.000 συνταξιούχοι εξαιτίας των αναδρομικών που εισέπραξαν τον περασμένο Οκτώβριο.

"Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι υπάρχει παραφιλολογία, που λέει ότι τρέξτε να αναγνωρίσετε τώρα τα χρόνια, διότι καταργείται το μέτρο από 1/1/2021, ωστόσο αυτό δεν ισχύει διότι διατηρεί το δικαίωμα στον εργαζόμενο, όποτε εκείνος το επιθυμεί".

Το μέτρο αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μεγάλες κερδισμένες είναι οι γυναίκες, έως και 9 χρόνια νωρίτερα.

Δείτε όσα είπε ο κ. Κουτρουμάνης:

Συντάξεις χηρείας: Πότε θα γίνουν οι επιστροφές των περικοπών

Στις 15 Ιουνίου θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν πως μετά την πάροδο τριετίας από τον θάνατο μειώνεται το ποσό της σύνταξης στο ήμισυ, αν ο συνταξιούχος χηρείας εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή συνταξιοδοτείται.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους αδίκως θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο ανήκουν, ότι δεν είναι εργαζόμενοι, ούτε αυτοαπασχολούνται.

Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι που εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά συντάξεων που εισέπραξαν, επειδή ακριβώς δεν είχε εφαρμοσθεί η εν λόγω σχετική νομοθετική ρύθμιση εγκαίρως (λόγω έλλειψης κατάλληλου λογισμικού), πιθανότατα μέσω μηνιαίας παρακράτησης από το ποσό της σύνταξής τους.

Ως γνωστόν, μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε πολλούς από τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας που είχε παρέλθει τριετία από τον θάνατο. Στην τελευταία μηνιαία καταβολή, στα τέλη Μαΐου (σύνταξη Ιουνίου), είδαν σημαντική μείωση στο ποσό της σύνταξης που τους καταβλήθηκε.

Σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα

Ο λόγος ήταν η καθυστερημένη και απροειδοποίητη εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που προβλέπει τη – μετά πάροδο τριετίας από τον θάνατο – μείωση του ποσού της σύνταξης στο ήμισυ, αν ο συνταξιούχος χηρείας εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή συνταξιοδοτείται.

Επισημαίνεται ότι η ίδια ρύθμιση προβλέπει διατήρηση του ίδιου ποσού, χωρίς καμία μείωση, αν ο δικαιούχος της σύνταξης ούτε εργάζεται ούτε συνταξιοδοτείται.

Δυστυχώς, μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις είδαν και συνταξιούχοι που ούτε εργάζονταν ούτε συνταξιοδοτούνταν, προφανώς επειδή η περικοπή-μείωση έγινε χωρίς προηγούμενο εξατομικευμένο έλεγχο.

Συντάξεις και επιδόματα: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές Ιουλίου - Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες

Συντάξεις και επιδόματα: Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι πληρωμές Ιουλίου, ενώ αλλαγές έρχονται από τις 15 Ιουνίου για τις συντάξεις χηρείας. Παράλληλα, αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 1.100.000 συνταξιούχοι οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2020 έλαβαν τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Συγκεκιρμένα, από την Πέμπτη 24 Ιουνίου έως και την Τρίτη 29 Ιουνίου αναμένεται να πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουλίου στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσίασε η εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου έχουν ως εξής:

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Πέμπτη 24 Ιουνίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Παρασκευή 25 Ιουνίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Δευτέρα 28 Ιουνίου
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Δευτέρα 28 Ιουνίου
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Δευτέρα 28 Ιουνίου
  • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 29 Ιουνίου
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 29 Ιουνίου
  • Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουλίου όπως το Δημόσιο την Τρίτη 29 Ιουνίου
  • Τέλος οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουλίου θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο την Τρίτη 29 Ιουνίου

Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Την τελευταία εργάσιμη του μήνα, δηλαδή την Πεμπτη 30 Ιουνίου, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές

Συγκεκριμένα θα πληρωθούν:

  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)
  • Επίδομα Στέγασης
  • Επίδομα γέννησης
  • Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα
  • Στεγαστική Συνδρομή
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
  • Σύνταξη Υπερηλίκων
  • Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων τόσο για τις συντάξεις όσο και για τα επιδόματα γίνεται από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share