Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτοί παίρνουν επιστροφή φόρου - Πώς ρυθμίζονται τα χρέη σας

Τι συμβαίνει στο σενάριο της πτώχευσης;

6 Ιουνίου 2021 08:31
Φορολογικές δηλώσεις: Αυτοί παίρνουν επιστροφή φόρου - Πώς ρυθμίζονται τα χρέη σας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η... δύσκολη περίοδος των φορολογικών δηλώσεων έχει φτάσει, αν και για ορισμένους τα νέα θα είναι ευχάριστα, έχοντας επιστροφή φόρου, αν και προς το παρόν οι περισσότερες που έχουν γίνει είναι μηδενικές.

Μέχρι και την Παρασκευή (4/6) είχαν υποβληθεί 123.329 δηλώσεις και για το 60% εξ αυτών δεν προκύπτει κανένας φόρος.

Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την αλλαγή των κλιμακίων και των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας, αν και πρέπει να προσέξετε ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Από την εκκαθάριση των 123.329 δηλώσεων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Το 22,6% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 36.914 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 17,1 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 464 ευρώ.
  • Το 59,4% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 123.329 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 96.988 είναι μηδενικά.
  • Για το 17,99% των φορολογουμένων ή 29.371 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 216 ευρώ.

Σημειώνεται ότι φέτος παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις.

Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Έτσι ρυθμίζετε τα χρέη σας

Μέσω της νέας σελίδας στο gov.gr μπορούν πλέον όσοι έχουν οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 240 δόσεις.

Εάν οι οφειλές μάλιστα αφορούν μόνο τράπεζες, τότε οι δόσεις μπορούν να φθάσουν τις 420 δόσεις, ενώ η δόση θα ορίζεται βάσει αλγορίθμου με την ελάχιστη στα 50 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο οι οφειλέτες μπορούν να προστατέψουν όλη τους την περιουσία και την α’ κατοικία καθώς αίρεται πλέον η προστασία της.

Στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών προβλέπεται κρατική επιδότηση για 5 έτη από 70 – 210 ευρώ.

Σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης της ρύθμισης για τρεις μήνες, αυτή χάνεται και ο οφειλέτης βρίσκεται αντιμέτωπος ξανά με τις οφειλές του.

Τι γίνεται στην πτώχευση

Εάν ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε ρύθμιση και επιλέξει την οδό της πτώχευσης, τότε διαγράφεται η οφειλή του αλλά και ρευστοποιείται όλη η περιούσια μαζί και η πρώτη κατοικία η οποία θα περνά σε ένα ιδιωτικό φορέα.

Θα έχει όμως τη δυνατότητα να την ενοικιάζει για 12 έτη ενώ στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών θα δίνεται και στεγαστικό επίδομα πάλι από 70 – 210 ευρώ.

Ο φορέας στον οποίο θα μεταβιβάζονται τα ακίνητα δεν έχει συσταθεί ακόμη, αλλά όπως τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share