Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΟΑΕΔ: Αλλάζει ο τρόπος ανανέωσης της κάρτας ανεργίας - Δικαιώματα και «μπόνους» για τους κατόχους

Τι θα ισχύει και από πότε

3 Ιουνίου 2021 11:47
ΟΑΕΔ: Αλλάζει ο τρόπος ανανέωσης της κάρτας ανεργίας - Δικαιώματα και «μπόνους» για τους κατόχους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΟΑΕΔ: Από την Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, όλοι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας τους από τον ΟΑΕΔ, καθώς διευρύνεται από πέντε εργάσιμες ημέρες πριν ή μετά την προβλεπόμενη λήξη ισχύος της κάρτας, σε 20 ημερολογιακές ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης.

Η νέα προθεσμία των 20 ημερολογιακών ημερών θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται για τις κάρτες ανεργίας που έχουν καταληκτική ημερομηνία λήξης 1 Ιουλίου 2021, οι οποίες θα μπορούν πλέον να ανανεωθούν από τις 12 Ιουνίου 2021, δηλαδή 20 ημερολογιακές ημέρες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα λαμβάνουν τρία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) υπενθύμισης ως προς την υποχρέωση ανανέωσης της κάρτας ανεργίας, μέσα στο χρονικό διάστημα των 20 ημερών που προηγείται της ημερομηνίας λήξης του.

ΟΑΕΔ: Αλλάζει ο τρόπος ανανέωσης της κάρτας ανεργίας - Δικαιώματα και «μπόνους» για τους κατόχους

Για την ομαλή μετάβαση στο νέο διάστημα ανανέωσης, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 θα ισχύσει επιπλέον διάστημα ανανέωσης 5 εργάσιμων ημερών μετά τη λήξη της κάρτας ανεργίας.

Επισημαίνεται ότι η ανανέωση πραγματοποιείται μέσω:

  • της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr
  • των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ (e-services)
  • της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablets OAEDapp
  • των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Η κάρτα ανεργίας ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση, οπότε πρέπει να ανανεωθεί εκ νέου. Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος ανανέωσης, η κάρτα ανεργίας διαγράφεται αυτόματα και σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να προβούν στην έκδοση νέας.

Αυτά είναι τα μπόνους που... «συντροφεύουν» την κάρτα ανεργίας

Ο ΟΑΕΔ, καταγράφει σε ένα πίνακα τα δικαιώματα και τα «μπόνους» για όσους κατέχουν κάρτα ανεργίας. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για δικαιώματα που αφορούν μοριοδότηση σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ, μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Αναφορικά με τον ΑΣΕΠ, αφορά τη μοριοδότηση ανεργίας σε προκυρήξεις Δημοσίων Φορέων, ως κριτήριο κατάταξης. Παράλληλα, προβλέπεται και δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ.

Από κει και πέρα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα ΟΑΕΔ, με μοριοδότηση ανεργίας ως κριτήριο κατάταξης σε προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά και στη δυνατότητα συμμετόχης σε προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας, όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός και το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα.

ΟΑΕΔ: Αλλάζει ο τρόπος ανανέωσης της κάρτας ανεργίας

Επιπλέον, με τη συμβολή ΟΑΕΔ - ΕΦΚΑ, παρέχεται Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη σε Ανέργους ηλικίας έως 29 ετών, αλλά και παροχές ασθένειας σε είδος στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών, αλλά και παροχές ασθένειας σε είδος στους μακροχρόνιους ανέργους 55 ετών και άνω.

Δείτε αναλυτικά τα δικαιώματα των ανέργων εδώ, όπως η μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ, συμμετοχή σε κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια και οφειλές κ.α.

Νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και 300.000 επιταγές για κοινωνικό τουρισμό

Το ΔΣ του ΟΑΕΔ εγκρίνει το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2021, το ποσό που δικαιούται να λάβει κάθε επιχείρηση.

Το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2021 περιλαμβάνει απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη. Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα.

Το ποσό που δικαιούται να λάβει κάθε επιχείρηση για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα υλοποιήσει το έτος 2021, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Κάθε επιχείρηση δύναται να λάβει έως του ποσού του 70% της εισφοράς ΛΑΕΚ (0,06%) που θα καταβάλλει η επιχείρηση το έτος 2021.
  • Επιχειρήσεις που δεν υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ το έτος 2020, μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το 70% του ποσού της εισφοράς ΛΑΕΚ που έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ, στο έτος 2021.
  • Επιχειρήσεις που δεν εξάντλησαν το 70% της εισφοράς ΛΑΕΚ που έχουν καταβάλει, το έτος 2020, μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο ποσό μέχρι τη συμπλήρωση του παραπάνω ποσοστού, στο έτος 2021.

Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν την ιδιότητα του εργαζόμενου στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Κατ’ εξαίρεση οι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις (άρθρο 24 του ν. 1836/1989) μπορούν να καταρτίζονται και κατά το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές δεν λειτουργούν.

Η συμμετοχή των εργαζομένων της επιχείρησης στο πρόγραμμα κατάρτισης ταυτόχρονα αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης ότι εργάζονται στην επιχείρηση κατά την χρονική διάρκεια της κατάρτισης και καταβάλλεται για αυτούς η εισφορά ΛΑΕΚ 0,06% (εξαιρούνται οι εποχικές επιχειρήσεις, άρθρο 24 του ν. 1836/1989).

Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται αυτόματα από το Π.Σ. ΛΑΕΚ μέσω της διασύνδεσης με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

Το πληροφοριακό σύστημα του ΛΑΕΚ αντλεί δεδομένα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να διενεργήσει κάθε απαραίτητο έλεγχο, τόσο για τις Επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους.

Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται σε πραγματικό χρόνο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων του προγράμματος και κατά την έναρξη υλοποίησής του. Ειδικότερα κατά τον χρόνο που δηλώνεται ο ΑΦΜ Εργαζομένου και ο ΑΦΜ της Επιχείρησης στην οποία εργάζεται, το σύστημα θα ελέγχει κατά πόσο εκείνη τη στιγμή είναι εργαζόμενος της επιχείρησης. Στην περίπτωση που δεν θα είναι εργαζόμενος δεν θα γίνεται αποδεκτός. Εάν δεν αποδίδεται εισφορά υπέρ του κλάδου ΛΑΕΚ επίσης δεν θα γίνεται αποδεκτός. Ο όρος αυτός ελέγχεται επίσης αυτόματα από το ΠΣ ΛΑΕΚ μέσω διασύνδεσης με τα αντίστοιχα συστήματα ΕΦΚΑ ΕΡΓΑΝΗ.

Εάν αποδειχτεί από τον έλεγχο ότι για κάποιον δηλωθέντα καταρτιζόμενο σε πρόγραμμα, εργαζόμενο συγκεκριμένης επιχείρησης, διεκόπη η εργασιακή του σχέση πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν προσμετρώνται οι ώρες κατάρτισης του καταρτιζόμενου στις συνολικές ώρες.

Στην περίπτωση αυτή αφαιρούνται αυτόματα από το ΠΣ ΛΑΕΚ οι ώρες κατάρτισης του συγκεκριμένου καταρτιζόμενου, κατά το στάδιο της αποπληρωμής. Η καταβολή στον ΕΦΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς φτάνει στο 0,06% από την επιχείρηση για τους εργαζόμενους σε αυτήν για το έτος 2021.

Το προσωπικό το οποίο έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν πρέπει να είναι ασφαλισμένο στον ΕΦΚΑ και να υπάγεται έστω και σε ένα Κλάδο Ασφάλισης του ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα κατάρτισης υλοποιούνται από την ημερομηνία που θα ορισθεί με Απόφαση Διοικητή ΟΑΕΔ έως και την 20/12/2021.

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε οι αιτήσεις

Αρχές Ιουνίου αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ για τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΑΕΔ. Όπως αναφέρουν επίσημες πηγές, το νέο πρόγραμμα προβλέπει αύξηση των δικαιούχων και των κονδυλίων που θα διατεθούν με σκοπό την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Όπως ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμό θα είναι της ίδιας φιλοσοφίας με το προηγούμενο αλλά με στοχευμένες βελτιώσεις.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι θα εκδοθούν περίπου 300.000 επιταγές για τους δικαιούχους. Το νέο πρόγραμμα, σημείωσε, θα έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, θα υπάρξουν ειδικές βελτιώσεις ώστε το πρόγραμμα να καταστεί πιο ελκυστικό για τους παρόχους.

Κοινωνικός Τουρισμός 2021 του ΟΑΕΔ

Τονίζεται ότι στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού δεν θα υπάρξουν οικονομικά κριτήρια καθώς η μοριοδότηση θα σταματάει στα 30.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας αρχίζει 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου του επόμενου έτους.

Όσοι δικαιούχοι είχαν επιταγές που δεν τις χρησιμοποίησαν στην περσινή εφαρμογή του προγράμματος μπορούν να τις αξιοποιήσουν έως και τις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθετε ο κ. Πρωτοψάλτης, έως και το lockdown είχαν ενεργοποιηθεί 70.000 επιταγές ενώ για τις 300.000 αδιάθετες θα αποσταλεί ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα στους δικαιούχους.

Κριτήρια και δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

  • ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας
  • ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  • ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Ως ωφελούμενοι του προγράμματος ορίζονται:

  • τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2020
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα.Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας
  • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων
  • οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share