Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Ανατροπή με την ημερομηνία καταβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους - Μέχρι πότε μπορούν να τις κάνουν

Τι ισχύει για την ενίσχυση στις επιχειρήσεις

4 Μαρτίου 2021 07:29
Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Ανατροπή με την ημερομηνία καταβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους - Μέχρι πότε μπορούν να τις κάνουν
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν να δουν τι ισχύει με τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου θα είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με την προσωρινή σύνταξη για όσους την δικαιούνται.

Συγκεκριμένα νέες πληροφορίες δόθηκαν στο φως σχετικά με το μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι δικαιούχοι αλλά και τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις.

Τι θα γίνει με τις αιτήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Η χρονική περίοδος για την υποβολή αιτήσεων

Ειδικότερα έως τις 16 Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για την ένταξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο6, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο6 θα διατεθούν ενισχύσεις από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους δικαιούχους ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021,
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων και έως είκοσι εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των είκοσι εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ένα από τα βασικά κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης είναι να καταγράφεται τον Ιανουάριο μείωση τζίρου σε ποσοστό τουλάχιστον 20% και να μην καταγράφεται αύξηση τζίρου μέσα στο 2020.

Επίδομα 534 ευρώ: Ανατροπή με τις αιτήσεις - Μέχρι τότε μπορούν να υποβληθούν

Ανατροπή υπάρχει με το επίδομα των 534 ευρώ, καθώς οι αιτήσεις για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων μπορούν να γίνουν από την Πέμπτη, 4/3/2021 και μέχρι τη Δευτέρα 8/3/2021 και ώρα 16:00.

Εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, υποβάλλονται δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας και την αποζημίωση ειδικού σκοπού που αφορούν τους δικαιούχους όλο τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει αν δεν προλάβετε την προθεσμία;

Επισημαίνεται ότι από 8/3/2021 και ώρα 16:01 και μετά, οι επιχειρήσεις εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το διάστημα από 1/3 ως και την 8/3/2021 και ώρα 16:00. Υπενθυμίζεται ότι ένεκα του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις δε περιπτώσεις που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής, με δύο ακόμη άγνωστα επιδόματα να είναι διαθέσιμα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share