Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Αύξηση κατώτατου μισθού: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα λεφτά που θα παίρνετε!

Πόσα είναι τα καθαρα;

28 Ιανουαρίου 2019 17:42
Αύξηση κατώτατου μισθού: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα λεφτά που θα παίρνετε!

Στα 650 ευρώ (μεικτά) αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας οι εργαζόμενοι που παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα, τον Φλεβάρη, όλοι τους θα έχουν ως κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ.

«Με την απόφασή μας αυτή σήμερα όχι μόνο δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση, ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό, αλλά δίνουμε και προοπτική περαιτέρω τόνωσης της δίκαιης ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα με τον Νίκο Καρβέλα: Με ποια πασίγνωστη Ελληνίδα εθεάθη χεράκι χεράκι ενώ ήταν παντρεμένος με την Αννίτα Πάνια;

Το «καθαρό» ποσό που θα πάρουν οι δικαιούχοι

Πρόκειται για μια αύξηση που αγγίζει το 11% για τον κατώτατο μισθό, ενώ το 27,5% αγγίζει η αύξηση για τους νέους εργαζόμενους που αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό (510 ευρώ) που καταργείται και πλέον θα λαμβάνουν και αυτοί 650 ευρώ. Με την εξαγγελία της κυβέρνησης αυξάνονται τα καθαρά χρήματα για τους εργαζόμενους:

— Οι εργαζόμενοι που λάμβαναν κατώτατο μισθό 587 ευρώ (μεικτά) και 492 ευρώ (καθαρά) πλέον θα λαμβάνουν 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά). Δηλαδή θα λαμβάνουν 54 ευρώ περισσότερα.

— Οι εργαζόμενοι που λάμβαναν υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ (μεικτά) και 420 ευρώ (καθαρά) πλέον μετά την κατάργηση του θα λαμβάνουν και αυτοί 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά). Δηλαδή θα λαμβάνουν 126 ευρώ περισσότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μόλις έκλεισα τα 30 και έχω καρκίνο»

Tα ακριβή ποσά (μεικτά) πριν και μετά την αύξηση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις αφορούν περίπου 880.000 πολίτες και θα επηρεάσουν άμεσα και άλλα 24 επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι και εργαζόμενοι αυξάνοντας συνολικά τις αποδοχές τους.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε πρόσφατη συνέντευξη της «περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι», θα ωφεληθούν άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share