Οι αγρότες μέχρι τελικής πτώσεως: Στο τραπέζι κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα – Στα Μάλγαρα η μεγάλη απόφαση

Έναν μήνα και πλέον μετά την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, δεν έχει υπάρξει πρόσφορο έδαφος για μια συνάντηση κυβέρνησης – αγροτών, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να μην έχουν ακόμη καθίσει στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν και να βρουν λύσεις για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.
Σήμερα, το μεσημέρι της Κυριακής (4/1), θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στα Μάλγαρα, όπου οι εκπρόσωποι αναμένεται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για διάλογο και ζητά δίαυλο επικοινωνίας με τον αγροτικό πληθυσμό.
Οι τρεις τάσεις της σύσκεψης
Στα Μάλγαρα θα συμμετάσχουν σχεδόν 50 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποί τους θα καταθέσουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων που έχουν ήδη ληφθεί, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις βασικές τάσεις.
Άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση
Η πρώτη τάση αφορά την πρόταση για έναρξη διαλόγου μέσω διαμεσολάβησης με το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται κυρίως από εκπροσώπους των Μαλγάρων, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνάντηση αυτήν τη χρονική στιγμή. Ωστόσο, η πρόταση φαίνεται να μη συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες έγκρισης, καθώς τα περισσότερα μπλόκα έχουν ήδη αποφασίσει κλιμάκωση μετά τα Θεοφάνια.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η δεύτερη τάση αφορά στην περαιτέρω κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Πρόκειται για πρόταση που αναμένεται να υποστηριχθεί από πολλά μπλόκα και έχει κατατεθεί από το μπλόκο της Νίκαιας. Η πρόταση προβλέπει τον 48ωρο αποκλεισμό τουλάχιστον δύο κομβικών σημείων την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, με στόχο να πιεστεί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις, καθώς οι αγρότες έχουν αποφασίσει να «κόψουν την Ελλάδα στα δύο». Στη σύσκεψη θα συζητηθούν διεξοδικά οι λεπτομέρειες για την οργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Κάθοδος τρακτέρ στην Αθήνα
Η τρίτη τάση προτείνει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και υποστηρίζεται ένθερμα από μπλόκα της Πελοποννήσου και του Έβρου, αλλά και από άλλα μπλόκα σε διάφορες περιοχές. Η υλοποίησή της φαίνεται να προγραμματίζεται μετά το 48ωρο κυκλοφοριακό «blackout», εφόσον έως τότε δεν έχουν υπάρξει προϋποθέσεις για διάλογο με την κυβέρνηση. Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και αν πραγματοποιηθεί η κάθοδος στην Αθήνα, αυτή δε θα αποτελεί το φινάλε των φετινών κινητοποιήσεων.






0 ΣΧΟΛΙΑ