ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Νέος σεισμός μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Νέος σεισμός μεταξύ Αμοργού - Σαντορίνης

Ακολούθησαν και μετασεισμοί

Ένας νέος σεισμός σημειώθηκε σήμερα, 16 Μαρτίου 2025, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Ο σεισμός καταγράφηκε στις 17:07 και είχε μέγεθος 3,4 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό, σε μια περιοχή που τον τελευταίο καιρό έχει καταγράψει αρκετούς σεισμούς. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα.

Νέος σεισμός μεταξύ Αμοργού - Σαντορίνης

Μετά τον κύριο σεισμό, ακολούθησαν δύο μετασεισμοί. Ο πρώτος, με μέγεθος 2,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:18, 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Ένα λεπτό αργότερα, καταγράφηκε δεύτερος μετασεισμός μεγέθους 2,9 Ρίχτερ, 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Αρκεσίνης.

Εξελίξεις με τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, φιλοξενήθηκε στο Action24 την Τετάρτη 12/3, μεταφέροντας τη σημερινή εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη. Ενάμιση μήνα μετά την έκρηξη μιας σεισμικής ακολουθίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, η κατάσταση είναι αισθητά βελτιωμένη.

Σύμφωνα με την κ. Νομικού, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν είναι εφικτό να πάνε στο Κολούμπο, αλλά ήδη έχει ανέβει το ρομποτικό όχημα, που έχει δείξει εικόνες από τον βυθό της Καλδέρας. «Έχουμε βρει πάρα πολλές εκτεταμένες λίμνες, δηλαδή περιοχές στις οποίες υπάρχει συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στη βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, σε βάθος περίπου 200-300 μέτρα.

Επίσης, έχουμε καταδυθεί και στο Ασπρονήσι, όπου βρήκαμε μικρές καμινάδες, οι οποίες εκπέμπουν αέρια με θερμοκρασία 34 βαθμούς Κελσίου. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε βάλει πάρα πολλά όργανα στη βόρεια πλευρά της Καλδέρας, έτσι ώστε να μετρήσουμε την πυκνότητα των πετρωμάτων που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο πυθμένα και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αν η σεισμική δραστηριότητα που εξελισσόταν τις προηγούμενες ημέρες, έχει επηρεάσει την Καλδέρα της Σαντορίνης».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τσουνάμι, η κ. Νομικού ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει τέτοιος φοβος, αυτές είναι απλά μελέτες στα πλαίσια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή η σεισμική δραστηριότητα βορειοανατολικά της Σαντορίνης βρίσκεται σε ύφεση. Έχουμε πάρα πολύ μικρούς σεισμούς και η συχνότητά τους είναι πάρα πολύ ελαττωμένη».