Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Δύσκολα μπορείς να αναγνωρίσεις την οδό στην φωτογραφία – Είναι από τις πιο γνωστές

Περνάς από αυτή την οδό καθημερινά
Κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες της Αθήνας, συνειδητοποιείς πόσο ριζικά έχει αλλάξει η πρωτεύουσα με την πάροδο του χρόνου. Η μεταμόρφωση είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Αν έχεις μεγαλώσει στην Αθήνα και νιώθεις ότι τη γνωρίζεις καλά, αυτές οι εικόνες σου δείχνουν πόσο λίγο γνωρίζεις για το παρελθόν της αγαπημένης σου πόλης. Μία τέτοια φωτογραφία, όπως αυτή που ακολουθεί, προσφέρει μια σπάνια ματιά στην παλιά Αθήνα. Απεικονίζει μια ιστορική πλατεία της πόλης. Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;
Ποια είναι η γνωστή οδός στο κουίζ για την παλιά Αθήνα;
– Πανεπιστημίου
– Πατησίων
– Σταδίου
Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στη φωτογραφία του 1959 απεικονίζεται η οδός Πανεπιστημίου, ένας από τους πιο ιστορικούς δρόμους της Αθήνας, στην 1η δημοτική ενότητα της πόλης. Η Πανεπιστημίου ανήκει στο πολεοδομικό σχέδιο που εφαρμόστηκε στα βόρεια της παλιάς πόλης, σχηματίζοντας μέρος του κεντρικού ρυμοτομικού πλέγματος και εκτεινόμενη παράλληλα με την Ακαδημίας και τη Σταδίου.
Από το 1960, η οδός Πανεπιστημίου καθιερώθηκε ως μονόδρομος με κατεύθυνση από νότο προς βορρά. Έχει μήκος 1,2 χιλιόμετρα και διαθέτει έξι λωρίδες κυκλοφορίας: πέντε για τα οχήματα και μία αντίθετης κυκλοφορίας, ειδικά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κατά μήκος της οδού υψώνονται σήμερα κυρίως πολυώροφα κτίρια οκτώ έως δέκα ορόφων. Παλιότερα, μέχρι τη δεκαετία του 1950, η Πανεπιστημίου ήταν γεμάτη από νεοκλασικά κτίρια δύο ή τριών ορόφων. Ωστόσο, η έντονη οικοδομική δραστηριότητα της δεκαετίας του 1960, σε συνδυασμό με την τότε επικρατούσα αντίληψη που θεωρούσε τα νεοκλασικά κτίρια ως αναχρονιστικά, είχε ως αποτέλεσμα την κατεδάφιση των περισσότερων εξ αυτών και την ανέγερση πολυκατοικιών.
Η ονομασία της οδού προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου το εμβληματικό κτίριο οικοδομήθηκε το 1841 και αποτελεί μέρος της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας. Αν και στις 8 Σεπτεμβρίου 1945 η οδός μετονομάστηκε επίσημα σε «Ελευθερίου Βενιζέλου», η αρχική της ονομασία, «Πανεπιστημίου», παραμένει η πιο διαδεδομένη και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Αποθεώνεται από όλο τον κόσμο: Η υπόγεια ταβέρνα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι της Αθήνας που έχει γίνει viral
Στη γωνία Σωκράτους και Θεάτρου, στην καρδιά της Αθήνας, κρύβεται το «Δίπορτο» – ένα υπόγειο κόσμημα που στεγάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό κτίριο ηλικίας 150 ετών. Δεν θα βρεις ταμπέλα για να το αναγνωρίσεις, οπότε ετοιμάσου να το αναζητήσεις.
Κατεβαίνοντας τις σκάλες, νιώθεις σαν να ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο – στη δεκαετία του ’50. Το μαγαζί παραμένει ανέγγιχτο από τότε, με κάθε γωνιά του να αφηγείται τη δική της ιστορία. Ο μόνος που έχει αλλάξει είναι ο κόσμος. Παλαιότερα αποτελούσε στέκι για εργαζόμενους της Αγοράς, πολιτικούς και διανοούμενους, ενώ σήμερα ανάμεσά τους βρίσκονται και trendy τουρίστες. Αυτοί ανακάλυψαν το «Δίπορτο» μέσα από διθυραμβικές αναφορές διάσημων youtubers που εξυμνούν την αυθεντική του κουζίνα.
Εκεί θα συναντήσεις, όμως, και στιλάτες νεανικές παρέες που αναμειγνύονται με γκαλερίστες, ηθοποιούς, αλλά και καλοντυμένους επιχειρηματίες που επιστρέφουν στο γραφείο τους με άρωμα τσίκνας.
Το σημερινό μενού περιλαμβάνει φασολάδα με γίγαντες, ρεβίθια, φάβα, χόρτα, σαρδέλες και κοφτό μακαρονάκι με σουπιά – πιάτα που θυμίζουν γεύσεις παραδοσιακής, σπιτικής κουζίνας.
Στο μικρό αυτό μαγαζί, με μόλις εννέα τραπέζια στρωμένα με λαδόκολλα κάτω από βαρέλια με εξαιρετική ρετσίνα, μπορεί κανείς να βρει μια πολυποίκιλη πελατεία. Από ψαράδες και μανάβηδες που κάνουν μια στάση από τη Βαρβάκειο για να τσιμπήσουν κάτι, μέχρι γνωστούς Αθηναίους και νέους που έχουν μαγευτεί από τον κυρ Μήτσο. Ο ακούραστος μάγειρας και σερβιτόρος του μαγαζιού δημιουργεί μια μοναδική, αυθεντική εμπειρία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.
«Αν δεν είσαι αυστηρός εδώ, δεν γίνεται», μας λέει ο κυρ Μήτσος, που έχει αφιερώσει 50 χρόνια από τη ζωή του σε αυτό το παλιό κουτούκι. Ξεκινώντας ως μπακαλόγατος του προηγούμενου ιδιοκτήτη, ο κυρ Μήτσος είναι πλέον ο ιδιοκτήτης που «τρέχει» το μαγαζί, με τη βοήθεια ενός βοηθού.
Η εξυπηρέτηση εδώ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο κυριλέ εστιατόρια. Δεν προλαβαίνεις καλά καλά να καθίσεις και ήδη έχεις παραγγείλει. Πίνεις δυο γουλιές από το κρασί σου, και πριν το καταλάβεις, η ζεστή φάβα φτάνει στο τραπέζι σου.
Η ατμόσφαιρα είναι αυθεντική και ανεπιτήδευτη. Στο βάθος του μαγαζιού ξεχωρίζει ο μαρμάρινος νεροχύτης, ενώ στο τραπέζι σου θα βρεις κομμάτια χαρτιού αντί για χαρτοπετσέτες.
Στις κολώνες κρέμονται κάδρα με αποκόμματα παλιών εφημερίδων και ποιήματα του Κώστα Βάρναλη. Μάλιστα, λέγεται πως ο Βάρναλης σύχναζε εδώ και ότι σε αυτό το μικρό κουτούκι εμπνεύστηκε μερικά από τα ποιήματά του.
Αυτός ο θρύλος συνδέει το μαγαζί με την «υπόγεια ταβέρνα» που αναφέρεται στους «Μοιραίους» του Βάρναλη: «Μες την υπόγεια την ταβέρνα / μες σε καπνούς και σε βρισιές / (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα) / όλη η παρέα πίναμε εψές…». Ένας αστικός μύθος που δίνει ακόμη περισσότερη μαγεία σε έναν χώρο γεμάτο ιστορία και αυθεντικότητα.
Σε αυτόν τον χώρο, καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει πραγματική φιλοξενία. Ο κυρ Μήτσος και ο βοηθός του μπορεί να μην έδωσαν δηλώσεις, αλλά όλοι όσοι περνούν την πόρτα του μαγαζιού φεύγουν μαγεμένοι. Είναι σαν να έχουν ζήσει μια εμπειρία μοναδική, αξέχαστη. Και φυσικά, κανένας δεν φεύγει πεινασμένος. Άγραφος νόμος…
Ένα μεσημέρι, συναντήσαμε ένα ζευγάρι Αμερικανών που, όπως μας είπαν, είχαν μάθει για αυτόν τον «μυστικό» κόσμο από τον Mark Wiens, τον διάσημο Αμερικανό YouTuber με τις χιλιάδες ακολούθους, ο οποίος είχε επισκεφθεί το δίπορτο και είχε επαινέσει τις γεύσεις και τα αρώματά του. Παράλληλα, είδαμε έναν Ιάπωνα που τραβούσε τόσες φωτογραφίες που θα τον περνούσε κανείς για επαγγελματία φωτορεπόρτερ, αλλά και δύο φίλους από το Ισραήλ.