«Κόκκινος συναγερμός» για τον καιρό: Τέλος η άνοιξη, έρχεται η κακοκαιρία «Deborah» – Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική

Η σύντομη ανάπαυλα που προσέφερε ο ανοιξιάτικος καιρός τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως πλησιάζει στο τέλος της, καθώς τα τελευταία δεδομένα προμηνύουν την έλευση μιας ισχυρής ατμοσφαιρικής διαταραχής. Η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο αναμένεται να αλλάξει άρδην το σκηνικό, θέτοντας σε ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό και τους πολίτες. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο με ήπιες θερμοκρασίες, η αστάθεια θα είναι το κύριο γνώρισμα των επόμενων εικοσιτετραώρων, με τις «έντονες καταιγίδες» να πρωταγωνιστούν και να προκαλούν ανησυχία για την ένταση των φαινομένων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο «νέο βαρομετρικό χαμηλό» που έχει λάβει την ονομασία «Deborah», το οποίο βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των επιστημόνων. Η κίνηση αυτού του συστήματος παρακολουθείται στενά, καθώς οι «τελευταία προγνωστικά στοιχεία» υποδεικνύουν ότι η μεταβολή θα ξεκινήσει να γίνεται αισθητή στην Αττική ήδη από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, 27 Μαρτίου. Παρότι αυτή η «πρόσκαιρη επιδείνωση» θεωρείται ο προάγγελος της μεγάλης αλλαγής, η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει πως η πραγματικά «αξιόλογη μεταβολή» τοποθετείται χρονικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, καθώς τα μοντέλα πρόβλεψης «διαφοροποιούνται διαρκώς», η οριστική εικόνα για την ακριβή πορεία της κακοκαιρίας θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Καιρός: Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνει πως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το σκηνικό θα γίνει ιδιαίτερα βαρύ. Προειδοποιεί μάλιστα πως η «ραγδαιότητα των φαινομένων» θα είναι τέτοια που ένας «πυρήνας επικίνδυνων καταιγίδων» αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το «Λεκανοπέδιο της Αττικής» από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Κατά την εκτίμησή του, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν μια «κακοκαιρία» που θα μας «απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό», αν και συνιστά αναμονή για την οριστικοποίηση των δεδομένων.
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει πως το σύστημα «Deborah» είναι μια κατάσταση που «θέλει προσοχή», ειδικά για την περιοχή της Αθήνας. Βασιζόμενος στα «ENS meteograms», αναφέρει πως η «πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας» στο «λεκανοπέδιο» είναι «ορατή», με το μέγιστο ύψος βροχής να μπορεί να φτάσει έως και τα 14 mm ανά εξάωρο, αν και το πιο πιθανό σενάριο περιορίζει την ένταση σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο κ. Κολυδάς εκτιμά ότι η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας στο λεκανοπέδιο είναι ορατή, με το μέγιστο πιθανό ύψος υετού ανά 6άωρο να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 14 mm. Ωστόσο, διευκρινίζει πως το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για ηπιότερες βροχοπτώσεις, της τάξεως των 2 έως 6 mm ανά εξάωρο.
Παρά την πρόσκαιρη επιδείνωση της Παρασκευής, τα προγνωστικά μοντέλα «δείχνουν» πως η πραγματικά αξιόλογη μεταβολή του καιρού αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης
Συγκεκριμένα:
Τετάρτη 1η Απριλίου: Προβλέπεται η σοβαρότερη επιδείνωση, με τα ύψη βροχής να αγγίζουν τα 25 – 35 mm ανά εξάωρο.
Πέμπτη 2 Απριλίου: Τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν, με ορισμένα προγνωστικά σενάρια να δίνουν κορυφές υετού κοντά στα 30 – 33 mm.






0 ΣΧΟΛΙΑ