Κύκλωμα δουλέμπορων: 29χρονη από το Νεπάλ η αδίστακτη αρχηγός – Είχε χιλιάδες ακόλουθους στο TikTok

Κάθε στοιχείο που θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν την 29χρονη αρχηγό του κυκλώματος εκμετάλλευσης εργατών γης, αναζητούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Η αδίστακτη κακοποιός από το Νεπάλ που «παγίδευε» ομοεθνείς της με οικονομικά προβλήματα, εκτιμάται ότι έχει βρει καταφύγιο σε περιοχή της Ιταλίας, με την ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις αρχές της γειτονικής χώρας.
Διαβάστε επίσης
Το προφίλ που διατηρούσε η 29χρονη στο TikTok, αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους ενώ είχε περισσότερες από 150 αναρτήσεις με εκατομμύρια προβολές. Στη πλειονότητα τους, τα «σκηνοθετημένα» βίντεο διαφήμιζαν τη δυνατότητα μεταφοράς στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την εύρεσης εργασίας με καλές χρηματικές απολαβές. Ήταν τόσα τα άτομα που έπεσαν θύματα της 29χρονης και των σκληρών δουλεμπόρων, που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε ξεσπάσει μια μεγάλη κινητοποίηση και συντονισμένη κατακραυγή των άθλιων ενεργειών της.
«Το μεροκάματο είναι 70 ευρώ», υπόσχονταν τα μέλη της οργάνωσης στους εργάτες από το Νεπάλ, τους οποίους ενημέρωναν μέσω μηνυμάτων στο WhatsApp για τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσουν. Από αυτά συνήθως οι δουλέμποροι παρακρατούσαν 60-65 ευρώ, έχοντας ως πρόσχημα την αποπληρωμή του εικονικού χρέους των 2.000 ευρώ, ποσό με το οποίο είχαν τιμολογήσει τη μεταφορά στην Ελλάδα και την εύρεση εργασίας.
Ο ρόλος της 29χρονης που πόσταρε βίντεο στο TikTok
Οι Νεπαλέζοι εργάτες κατέληγαν σε αγροτικές περιοχές της Αργολίδας, της Ηλείας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Λάρισας και της Βοιωτίας. Εκεί διέμεναν σε πρόχειρα καταλύματα ή αποθήκες και απασχολούνταν σε εξαντλητικές αγροτικές εργασίες υπό την εποπτεία των επιστατών, οι οποίοι λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι. Οι συνθήκες εργασίας ήταν εξαιρετικά σκληρές, ενώ όσοι αντιδρούσαν αντιμετώπιζαν απειλές, εκφοβισμό ή σωματική βία.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι επτά εργάτες επιχείρησαν να διαφύγουν από τα «δίχτυα» του κυκλώματος, όμως συνεργοί των δουλεμπόρων, τους εντόπισαν στην Αθήνα, τους απήγαγαν και τους μετέφεραν στα Φάρσαλα, όπου εξαναγκάστηκαν σε εργασία χωρίς αμοιβή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Κατά την επιχείρηση του Τμήματος Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων του Ελληνικού FBI εντοπίστηκαν 19 θύματα του δουλεμπορικού κυκλώματος με καταγωγή από το Νεπάλ. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, οι Αρχές προχώρησαν σε 194 προσαγωγές, ενώ συνελήφθησαν 10 μέλη του κυκλώματος.






0 ΣΧΟΛΙΑ