ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Καθεστώς μαφίας σε χωριό στην Μεσσηνία: «Μας αφήναν χωρίς νερό, έβαζαν φωτιές…» – Συγκλονίζουν οι κάτοικοι [βίντεο]

Μαφιόζικη δράση στη Μεσσηνία: Εμπρησμοί, εκβιασμοί και παράνομες επιδοτήσεις συνθέτουν το «παζλ» της δράσης της σπείρας.
Μαφιόζικη δράση στη Μεσσηνία: Εμπρησμοί, εκβιασμοί και παράνομες επιδοτήσεις συνθέτουν το «παζλ» της δράσης της σπείρας.
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Στο επίκεντρο της δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η υπόθεση μιας εγκληματικής ομάδας στη Μεσσηνία, η οποία λειτουργούσε με πρακτικές που θυμίζουν μαφιόζικες οργανώσεις, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας την τοπική κοινωνία.

Ο πυροσβέστης, ο κοινοτάρχης και ο αδελφός του, ο οποίος φέρεται ως συνεργός στη δράση τους, έχουν λάβει προθεσμία από τον εισαγγελέα για να προετοιμάσουν την απολογία τους, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν εκ νέου ενώπιόν του την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής, οι τρεις συλληφθέντες αρνούνται πεισματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, ισχυριζόμενοι ότι είναι αθώοι και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το κύκλωμα εκβιασμών και εμπρησμών που τους αποδίδεται.

Μεσσηνία: Σοκ με την δράση των εμπρηστών και εκβιαστών

Η εξιχνίαση της υπόθεσης αποτελεί προϊόν μιας συστηματικής και πολύμηνης έρευνας που διεξήγαγε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), με την καθοριστική συμβολή του αρμόδιου Ανακριτικού Κλιμακίου της Μεσσηνίας. Τα νέα δεδομένα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν οργή, καθώς οι τρεις άνδρες φέρονται να ευθύνονται για επτά τουλάχιστον εσκεμμένους εμπρησμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2024 και του 2025.

Πρόκειται για τρεις δασικές και τέσσερις αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες τυλίχθηκαν στις φλόγες όχι από τύχη, αλλά από πρόθεση, με στόχο να καμφθεί η αντίσταση των τοπικών παραγωγών. Οι συγκεκριμένες πυρκαγιές έλαβαν επικίνδυνες διαστάσεις, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην τοπική οικονομία λόγω της ανάγκης για δαπανηρές και επίπονες επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Πέρα από τους εμπρησμούς, η δράση της σπείραςπεριλαμβάνει κατηγορίες για εκβιασμούς, κλοπές αγροτικού εξοπλισμού και διακεκριμένες φθορές. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εκμεταλλεύονταν τη θέση τους και τον έλεγχο που ασκούσαν στη διαχείριση του αρδευτικού νερού στην ευρύτερη περιοχή. Απαιτούσαν «διόδια» της τάξεως των 100 ευρώ από κάθε αγρότη, προκειμένου να επιτρέψουν την πρόσβαση του νερού στις καλλιέργειές του. Σε όσους αρνούνταν να υποκύψουν στις παράλογες απαιτήσεις τους, η «τιμωρία» ήταν άμεση: αντιμετώπιζαν απειλές, καταστροφές στις σοδειές τους μέσω εμπρησμών ή συστηματικές κλοπές του εξοπλισμού τους.

Επιπλέον, η έρευνα των αρχών επεκτείνεται και στον χώρο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η σπείρα προσπαθούσε να ιδιοποιηθεί παράνομα εκτάσεις που ανήκαν σε άλλους αγρότες, δηλώνοντάς τις ψευδώς ως δικές τους στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με απώτερο σκοπό την παράνομη είσπραξη ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η προανάκριση παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να έχουν εμπλακεί και σε άλλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις περιοχές του Βλαχόπουλου και της Μεταμόρφωσης. Η κοινωνία της Μεσσηνίας αναμένει τώρα την απονομή δικαιοσύνης, ελπίζοντας ότι η δράση της συγκεκριμένης ομάδας θα αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση, βάζοντας τέλος σε ένα καθεστώς εκφοβισμού που κράτησε την περιοχή σε ομηρία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου