Καταστροφή στα Τζουμέρκα από την κακοκαιρία Adel: Τεράστια κατολίσθηση, σπίτια «κρέμονται» στον αέρα

Σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Adel» στα Τζουμέρκα, με την κατάσταση να κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη και τις υποδομές να έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα.
Το πιο δραματικό περιστατικό καταγράφηκε στο τμήμα του Πάνω Μαχαλά, όπου σημειώθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση. Η υποχώρηση του πρανούς είναι τόσο εκτεταμένη που, κυριολεκτικά, σπίτια βρίσκονται «στον αέρα» δίπλα στο σημείο της κατολίσθησης, προκαλώντας αγωνία στους κατοίκους.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναρτώντας σχετική φωτογραφία στο Facebook. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, μεγάλο τμήμα του πρανούς έχει υποχωρήσει, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο χάσμα δίπλα στις κατοικίες.
Κάτοικοι και τοπικές αρχές παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς η συνεχιζόμενη αστάθεια του εδάφους ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω υποχωρήσεις, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των σπιτιών.
Τεράστιο κόστος αποκατάστασης
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Τζουμέρκα και ότι οι ζημιές στις υποδομές είναι τεράστιες.
Παρά τις αντιξοότητες, η Περιφέρεια επιχειρεί συνεχώς να αντιμετωπίσει την κρίση:
- Άμεσες επεμβάσεις: Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, τα συνεργεία «δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν», προσπαθώντας να καθαρίσουν σημεία του οδοστρώματος και να δώσουν προσωρινά ανοίγματα για τη λειτουργία της περιοχής.
- Τουριστικός προορισμός: Η ταχύτητα των εργασιών είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί σημαντικό χριστουγεννιάτικο τουριστικό προορισμό.
- Εκτίμηση ζημιών: Ο κ. Καχριμάνης υπολόγισε ότι το κόστος για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές θα αγγίξει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στην προσωρινή ανακούφιση και την αντιμετώπιση του φαινομένου, εν αναμονή της λήξης της κακοκαιρίας.
Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα, Πέμπτη 27 Νοεμβρίου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία καθώς και τη Θράκη.
- Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6, στα ανατολικά 7 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 και τοπικά στα βορειοανατολικά έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
- Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Διαβάστε επίσης
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην κεντρική Στερεά και τη νότια Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
- Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6, στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
- Καιρός: Νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές.
- Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 και τοπικά στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα βόρεια το βράδυ θα ενταθούν.
- Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6, στα βόρεια τοπικά 7 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ
- Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
- Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
- Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
- Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2025 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Καιρικό σύστημα με το όνομα ADEL θα προκαλέσει την Πέμπτη (27-11-25) και την Παρασκευή (28-11-25) βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και κατά διαστήματα από πολύ ισχυρούς ανέμους.
Πιο συγκεκριμένα:
Σήμερα Πέμπτη (27/11) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Την Παρασκευή (28/11) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη, ανατολικό Αιγαίο και μέχρι νωρίς το πρωί στη δυτική Ελλάδα.

![Σε άλλο επίπεδο η ηχορύπανση: Χειροπέδες σε 19χρονο στα Άνω Λιόσια – Έβαλε… 14 ηχεία στο Smart του [φωτογραφίες]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/06/liosia-kagkouras-1.jpg)


![Βίντεο ντοκουμέντο: Καταγγέλλουν έφοδο σε σχολική γιορτή – Απειλήθηκε γιος αστυνομικού, τι συνέβη [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/06/astynomia-voreiaproastia.jpg)

0 ΣΧΟΛΙΑ