Καιρός: Σε κατάσταση συναγερμού οι Κυκλάδες μετά τη θεομηνία με σοκαριστικές εικόνες – Πόσο ακόμη θα διαρκέσει ο εφιάλτης σύμφωνα με Αρναούτογλου και Καλλιάνο

Πρωτοφανή φαινόμενα έχουν πλήξει Πάρο, Σύρο και Μύκονο
Σε κατάταση συναγερμού βρίσκονται οι Κυκλάδες με την έναρξη της νέας εβδομάδας, με τη σφροδρή βροχόπτωση να προκαλεί καταστροφές σε πολλά σημεία της Πάρου, της Σύρου και της Μυκόνου, ενώ οι εικόνες είναι σοκαριστικές, χωρίς ο καιρός να βελτιώνεται πολύ σύντομα.
Η μεγάλη ένταση με την οποία έπεφτε η βροχή είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια, με τους ορμητικούς χείμαρρους να παρασέρνουν αυτοκίνητα. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», ενημερώνοντας τους κατοίκους των Κυκλάδων για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ώρες, με τις Αρχές να συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις για την παροχή συνδρομής στην Πολιτική Προστασία, λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.
Ειδικότερα για τις Κυκλάδες, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) για την παροχή βοήθειας εφόσον της ζητηθεί, στην Πάρο ή σε άλλη περιοχή.
Όπως τονίζει ο Δήμος Πάρου σε ανακοίνωσή του, οι ζημιές στο οδικό δίκτυο περιλαμβάνουν, κατολισθήσεις, πλημμύρες και καταρρεύσεις τμημάτων του δικτύου, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη τη μετακίνηση.
Επιπλέον, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενεργήσουν αφού μειωθεί η ένταση των βροχοπτώσεων. Παράλληλα σε περιπολίες είναι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι ελικόπτερο της Πυροσβεστικής επιχείρησε να μεταβεί στο νησί, αλλά λόγω της κακοκαιρίας αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Παράλληλα, ο Δήμος Πάρου σε ανακοίνωσή του, καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί καθώς και των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, να μην κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο.
«Καλούμε τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί μας, καθώς και των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, να μην κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο του νησιού μας. Εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ο Δήμος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης. Τέλος, καλεί όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
Η κακοκαιρία που πλήττει τις Κυκλάδες «χτύπησε» και τη Σύρο. Στο νησί σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από χαλαζόπτωση. Η σφοδρότητα των φαινομένων είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να πλημμυρίσουν, δημιουργώντας δυσκολίες στις μετακινήσεις. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, κάνοντας τη διέλευση οχημάτων και πεζών ιδιαιτέρως δύσκολη.
Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε το νησί των ανέμων, με τις Κυκλάδες να βρίσκονται στο επίκεντρο στης κακοκαιρίας. Όπως φαίνεται και στο βίντεο οι δρόμοι της Μυκόνου έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα το λιμάνι να έχει γεμίσει με φερτά υλικά.
Ισχυρή προειδοποίηση και έκτακτο δελτίο επιδείνωσης
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Κυριακή (30-03-2025) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Πιο αναλυτικά τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά διαστήματα από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (31-03-25) έως και το πρωί της Τετάρτης (02-04-25) στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής χώρας.
Συγκεκριμένα:
- Στις Κυκλάδες από το μεσημέρι της Δευτέρας (31-03-25) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (01-04-25). Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά επικίνδυνα – Κόκκινη Προειδοποίηση- μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (01-04-25).
- Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου – Ικαρίας – Χίου) από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (31-03-25) έως το βράδυ της Τρίτης (01-04-25).
- Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια από τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας (31-03-25) έως το μεσημέρι της Τρίτης (01-04-25).
- Στην Αττική τη νύχτα Δευτέρας (31-03-25) προς Τρίτη (01-04-25).
- Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρώτες ώρες της Τρίτης (01-04-25) έως και το βράδυ της ίδιας ημέρας.
- Στα Δωδεκάνησα από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (01-04-25) έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (02-04-25).
- Στη δυτική και τη νότια Κρήτη από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (01-04-25) έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (02-04-25).
Το προειδοποιητικό σήμα Αρναούτογλου
Ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε λόγο για σφοδρές καταιγίδες στην περιοχή των Κυκλάδων τις μεσημεριανές ώρες. Από τις βροχές και καταιγίδες θα επηρεαστούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα κυρίως το ορεινό και ημιορεινό κομμάτι της πόλης ενώ στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.
Οι άνεμοι θα είναι σφοδροί στα Δωδεκάνησα με τις ριπές των ανέμων να φτάνουν τοπικά μέχρι και τα 10 μποφόρ. Πρόσθεσε πως στην Κάρπαθο οι άνεμοι θα είναι ακόμα πιο ισχυροί με τις ριπές τοπικά να φτάνουν και τα 90 χιλιόμετρα την ώρα ήτοι 10-11 μποφόρ.
Διαβάστε επίσης
Για αύριο, ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε πως η δυτική Ελλάδα δεν θα έχει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς θα είναι αρκετά «καθαρή». Ωστόσο, από την οροσειρά της Πίνδου και ανατολικότερα θα έχει ισχυρά φαινόμενο με βροχές και κατά τόπους καταιγίδες.
Ο καιρός θα παραμείνει σε άστατο μοτίβο και την Τετάρτη και την Πέμπτη με την ανατολική Ελλάδα να δίνει βροχές και καταιγίδες. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου μέχρι και την Παρασκευή θα είναι άστατος ο καιρός χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρέχει όλη την ημέρα.
Συνεχίζονται τα φαινόμενα σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο
Βροχερός θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.
Και στα Επτάνησα, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και την Μακεδονία και Θράκη αλλά και το Αιγαίο, ο καιρός θα είναι άστατος με μπόρες, βροχές και καταιγίδες.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι βροχερός και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Στην Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι άστατος με μπόρες και τοπικές καταιγίδες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς.